Bekostigingsmogelijkheden vanuit het Fonds langdurige zorg

6 februari 2025, wetsvoorstel - Een wetswijziging verruimt de mogelijkheden om maatregelen vanuit het Fonds langdurige zorg te financieren. De Kamer debatteert erover met staatssecretaris Maeijer (Langdurige en Maatschappelijke Zorg).

De wetswijziging regelt dat "preventieve maatregelen" makkelijker bekostigd kunnen worden. Het gaat daarbij om maatregelen die kosten voorkomen, bijvoorbeeld omdat ze ervoor zorgen dat iemand niet of later in een verpleeghuis terechtkomt. Nu is het nog zo dat zorgkantoren, die verantwoordelijk zijn voor de organisatie van de langdurige zorg, aan dit soort maatregelen geen geld mogen uitgeven.

Domeinoverstijgend samenwerken, Sociale benadering dementie, ontmoetingscentraDemenTalent. Dit zijn voorbeelden van initiatieven die door de wetswijziging mede gefinancierd kunnen gaan worden uit het Fonds langdurige zorg.

Steun

Voor mensen met beginnende dementie is het veel beter om zo lang mogelijk in hun vertrouwde woonomgeving te blijven, benadrukt Bevers (VVD). Daarom, en ook omdat het kosten bespaart, is hij positief over het makkelijker maken van preventieve maatregelen.

Er zijn op dit moment te weinig prikkels voor gemeenten en zorgverzekeraars om te investeren in preventieve maatregelen die ertoe leiden dat mensen langer thuis blijven wonen, denkt Thiadens (PVV). In dat licht is hij positief over het wetsvoorstel. Maar hij heeft ook bedenkingen: wordt het zorgstelsel er niet nog complexer door?

De wetswijziging is geen grote stelselwijziging, zegt de staatssecretaris, maar wel een wijziging die vanaf volgend jaar verschil kan maken. In haar ogen wordt het stelsel er niet ingewikkelder door.

Kwaliteit van leven

Het is positief dat zorgkantoren meer mogelijkheden krijgen voor preventieve zorg, vindt Bushoff (GroenLinks-PvdA), vooral omdat dit een positief effect kan hebben op de kwaliteit van leven. Hij stelt voor om in de wet vast te leggen dat preventieve maatregelen (ook) gericht moeten zijn op het verbeteren van die kwaliteit van leven. Verder is het volgens hem belangrijk om burgers, bijvoorbeeld mantelzorgers, te betrekken bij preventieve maatregelen.

Rikkers (BBB) reageert positief op het voorstel van Bushoff. Omdat het nog meer de nadruk legt op de kwaliteit van leven, maar ook omdat het uitgaat van actief burgerschap.

Regie

De zorg voor dementerenden is in de praktijk te ingewikkeld geregeld, stelt De Korte (NSC) vast, ook omdat die zorg onder diverse wetten valt. Verschillende instanties moeten indicaties stellen, wat leidt tot veel papierwerk voor mantelzorgers. Zij pleit daarom voor meer regie, zodat duidelijker wordt wie verantwoordelijk is.

De Kamer stemt op 11 februari over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort.
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct.