Behandeling Belastingplan 2018 afgerond

22 november 2017, wetsvoorstellen - Staatssecretaris Snel (Financiën) reageert op de vragen van de Kamer over zijn belastingplannen voor 2018. Een veelheid aan maatregelen komt aan bod.

De nieuwe staatssecretaris van Financiën combineert de maatregelen die kabinet Rutte-II al klaar had staan met de nieuwe plannen van kabinet Rutte-III. Zodoende komen er veel verschillende onderwerpen ter sprake: van de verschillen tussen vermogens en tussen een- en tweeverdieners tot de energiebelasting en de inkeerregeling.

Vermogensongelijkheid

De inkomensongelijkheid in Nederland is vergeleken met andere landen niet zo groot, maar voor de vermogensongelijkheid ligt dat anders, vinden Bruins (ChristenUnie) en Leijten (SP). Zij zouden die ongelijkheid graag kleiner maken.

Volgens de staatssecretaris verkleint een aantal maatregelen uit het regeerakkoord de vermogensongelijkheid, maar zal die ongelijkheid blijven bestaan. Hij wijst erop dat in de vergelijking met het buitenland ook de huizenprijzen en de pensioenrechten moeten worden meegenomen.

Rutte III verhoogt de vrijstelling voor de vermogensrendementsheffing en verlaagt het fictieve rendement. Goed voor de kleine spaarders, vinden Omtzigt (CDA) en Van Weyenberg (D66). Maar uiteindelijk wil de hele Kamer de belasting op vermogen baseren op het werkelijk behaalde rendement.

Ouderen

Volgens Van Rooijen (50PLUS) komen de ouderen er niet goed van af onder dit kabinet. Dat bestrijdt de staatssecretaris: ouderen gaan er in de komende vier jaar in de overgrote meerderheid juist op vooruit.

Ouderen profiteren van het hele pakket aan lastenverlichting van het kabinet, zegt Snel. Zij krijgen recht op een hogere algemene heffingskorting en de ouderenkorting wordt verhoogd. Er is wat hem betreft dus geen sprake van fiscale leeftijdsdiscriminatie.

Van Rooijen haalt nog de ouderen met een aanvullend pensioen aan. Zij zouden last hebben van achterblijvende indexatie. Maar volgens Snel treft dat niet alleen ouderen, maar ook mensen die nu nog pensioen opbouwen.

Een- en tweeverdieners

Dijkgraaf (SGP) en Bruins vragen aandacht voor de positie van de eenverdiener. Volgens Dijkgraaf blijft de kloof tussen een- en tweeverdieners ondanks de kabinetsmaatregelen levensgroot.

Snel zegt dat het kabinet juist best veel doet voor eenverdieners. Zij hebben voordeel van de veranderende belastingschijven en hun marginale druk wordt verlaagd. Vooral eenverdieners met een modaal inkomen gaan er daardoor op vooruit.

Energiebelasting

Van Raan (Partij voor de Dieren) en Snels (GroenLinks) vinden dat bedrijven meer energiebelasting zouden moeten betalen dan burgers. Want als burgers opdraaien voor de energietransitie zal dat niet goed zijn voor het draagvlak.

Volgens de staatssecretaris is het vraagstuk van de energiebelasting breder. Er komt bijvoorbeeld ook een extra CO2-heffing voor grote bedrijven en een kilometerheffing voor het vrachtverkeer.

Met de klimaatmaatregelen waarvan de kosten bij de burger terechtkomen, hoopt de staatssecretaris mensen te prikkelen om energiezuiniger te leven. Mulder (PVV) is daar niet blij mee, want niet iedereen is daartoe in staat. Nijboer (PvdA) en Leijten constateren dat mensen zonder zonnepanelen op hun dak per definitie in het nadeel zijn.

Inkeerregeling

Het kabinet gaat de inkeerregeling afschaffen. Tot nu toe konden belastingplichtigen die niet hun buitenlandse vermogen hadden aangegeven, gebruikmaken van deze inkeerregeling en hun aangifte vrijwillig verbeteren.

Azarkan (DENK) wil niet dat de afschaffing van de inkeerregeling de schatkist geld gaat kosten. Omtzigt wil dat de inkeerregeling alleen wordt afgeschaft voor zwartspaarders. Maar Snel vindt het een principiële kwestie: fraudeurs moet je niet belonen door straffeloze inkeer mogelijk te maken.

De Vries (VVD) benadrukt dat de goedwillende belastingplichtigen niet de dupe mogen worden van de kwaadwillenden. Dat zegt Snel haar toe. Maar het blijft voor hem een principieel punt: ernstige zaken mogen niet onbestraft blijven.

De Kamer sprak eerder over het Belastingplan en andere financiële voorstellen op 30 oktober, 6 november en 21 november. Over de moties en het Belastingplan 2018 wordt op 23 november gestemd.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk het debat terug via Debat Gemist