Begrotingsonderdeel Wonen besproken

12 november 2018, begroting - Tijdens de behandeling van het begrotingsonderdeel Wonen stelt de Kamer het belang van een goed functionerende woningmarkt centraal.

Alle woordvoerders zijn het erover eens: er moeten meer woningen worden gebouwd in Nederland. Het kabinet heeft goede stappen gezet om de woningmarkt vlot te trekken, zegt Ronnes (CDA), maar het is nog niet voldoende. Er is meer regie nodig, vindt Krol (50PLUS). Hij bepleit een nationaal plan waarin onder meer staat wie wanneer hoeveel en welk soort woningen gaat bouwen.

Meer bouwen is een prioriteit van het kabinet, benadrukt minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Met de Woonagenda in de hand voert de minister gesprekken met de regio's over de plancapaciteit en specifieke locaties voor woningbouw.

Om te zorgen dat zij weer gaan bouwen, wil Nijboer (PvdA) dat de bezuiniging op de woningcorporaties van tafel gaat. Smeulders (GroenLinks) wil een halvering van de verhuurderheffing. Er is over het algemeen voldoende investeringsruimte bij de corporaties, reageert de minister, maar zij erkent dat sommige individuele corporaties krap zitten.

Flora en fauna verdienen meer aandacht in het woningbouwbeleid, betoogt Akerboom (PvdD). Zij wil dat nieuwe huizen zo veel mogelijk binnenstedelijk en op voormalige kantoor- en bedrijvenlocaties worden gebouwd. Met Dik (ChristenUnie), Smeulders (GroenLinks) en Van Eijs (D66) benadrukt zij het belang van verduurzaming.

Huursector

Sociale huurwoningen moeten niet aan buitenlandse beleggers worden "verpatst", zegt Kops (PVV). Hij wil die beleggers weren van de Nederlandse woningmarkt. Daar plaatst Ollongren tegenover dat buitenlandse investeerders, bijvoorbeeld Duitse pensioenfondsen, in onze woningmarkt kunnen investeren.

Er zijn meer middenhuurwoningen nodig, vinden veel woordvoerders. Koerhuis (VVD) wil dat corporaties hun dure sociale huurwoningen verkopen en met de opbrengst nieuwe, goedkopere huurwoningen bouwen.

Een hogere inkomensgrens voor de sociale huur voorkomt volgens Beckerman (SP) dat de tweedeling op de woningmarkt toeneemt. De minister wil hiervoor de evaluatie van de Woningwet eind dit jaar afwachten. In dat kader wordt ook gekeken naar de activiteiten van de corporaties in de bouw van middenhuurwoningen.

Het vergunningenstelsel in de stad Groningen, waarmee huisjesmelkers worden aangepakt, spreekt Nijboer (PvdA) aan. De minister wil de effecten van dat stelsel bekijken, maar benadrukt de eigen verantwoordelijkheid van gemeenten.

Veel huurders klagen over schimmel in hun woning, zegt Beckerman (SP). Zij vindt dat huurders groot onderhoud moeten kunnen afdwingen. Corporaties moeten gewoon in actie komen om dit soort "onacceptabele dingen" te voorkomen, reageert de minister.

Dik (ChristenUnie) vraagt aandacht voor de huisvesting van kwetsbare groepen. Dat is een van de maatschappelijke opgaven van de corporaties, zegt Ollongren. Recente rapportages geven volgens haar niet aan dat er op dit punt problemen zijn.

Starters

Starters hebben het moeilijk op de woningmarkt, constateert Koerhuis (VVD). Hij wil studieleningen minder zwaar laten meewegen bij de aanvraag van een hypotheek. Nijboer (PvdA) stelt voor om de overdrachtsbelasting voor starters af te schaffen. Zoek naar innovatieve methoden om hen te helpen, bepleit Ronnes (CDA).

We zetten stappen om de positie van starters te verbeteren, betoogt Ollongren, maar we willen ook voorkomen dat mensen een te hoge hypotheekschuld aangaan. Om die reden wil de minister ook geen verandering in het meewegen van studieleningen. Aan aanpassing van de overdrachtsbelasting kleven volgens haar te veel nadelen.

Statushouders

Nederlandse woningzoekenden worden gediscrimineerd zolang gemeenten statushouders voorrang geven bij de toewijzing van een woning, zegt Kops (PVV). Koerhuis (VVD) wil meer tijdelijke, sobere woningen voor statushouders.

Statushouders verblijven inderdaad vaak te lang in een azc, bevestigt Ollongren. Zij vindt het een goed idee om te experimenteren met flexibele tijdelijke woningen. Maar voorkom dan wel dat er containerparken voor statushouders komen, zegt Van Eijs (D66), want dat belemmert de integratie. Smeulders (GroenLinks) wijst op lopende experimenten, waarmee niet alleen statushouders maar ook andere groepen, bijvoorbeeld studenten, worden gehuisvest.

De Kamer stemt op 20 november over de ingediende moties en op een later te bepalen moment over de begroting.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist