Begroting Wonen en Ruimte

9 november 2020, begroting - De Kamer bespreekt de begroting voor Wonen en Ruimte met minister Ollongren (Binnenlandse Zaken).

Hoge huren, hoge koopprijzen en een groot woningtekort. De woordvoerders zijn het erover eens dat de woningmarkt in zwaar weer verkeert. En dat het noodzakelijk is om veel nieuwe woningen te bouwen. Ollongren ziet het als haar taak om aan te jagen, plannen te versnellen en belemmeringen weg te nemen. En het kabinet zet "in deze lastige tijden een tandje bij", aldus de minister.

Bouwen

Het doel van 75.000 nieuwe woningen per jaar moet worden verhoogd tot 100.000, vindt Koerhuis (VVD). Hij wil dat het Rijk ingrijpt als provincies en gemeenten te weinig bouwlocaties aanwijzen. Met Terpstra (CDA) pleit hij voor bouwen op de Utrechtse locatie Rijnenburg. De provincie Utrecht kan het geplande aantal woningen halen zonder nu al in Rijnenburg te bouwen, reageert de minister. Zij wil dan ook geen aanwijzing, oftewel een ministeriƫle opdracht om te bouwen, geven.

Draagvlak

Smeulders (GroenLinks) en Nijboer (PvdA) zijn blij met de afspraken die zij voorafgaand aan de begrotingsbehandeling met het kabinet hebben gemaakt. Zo zullen de huren minder snel stijgen, krijgen singles meer toegang tot sociale huurwoningen en komt er rijksgeld voor verduurzaming en leefbaarheid in kwetsbare wijken.

De minister benadrukt het belang van brede politieke steun voor het versterken van de duurzaamheid, de leefbaarheid en de veiligheid in kwetsbare gebieden met huizen die vaak een ondermaatse kwaliteit hebben.

Wonen

Onbegrijpelijk dat het kabinet midden in de coronacrisis de huren verhoogt, vindt Beckerman (SP). Zij wil een onmiddellijke huurbevriezing. Ollongren wijst op de beperkte huurstijging en de verlaging van de sociale huur voor mensen met een laag inkomen. Bovendien wordt voor het eerst een maximum gesteld aan de huurstijging in de vrije sector. Nijboer (PvdA) vraagt om meer geld voor de huurcommissie.

De verhuurderheffing moet van tafel, vindt Dik (ChristenUnie), want die belemmert corporaties om te bouwen. Van Otterloo (50PLUS) maakt zich zorgen over de verkoop van corporatiewoningen. Dat corporaties vooral duurdere woningen bouwen, is hem ook een doorn in het oog.

Van Eijs (D66) ziet mogelijkheden voor studentenwoningen in leegstaande kantoren en winkels. De minister verwijst naar de landelijke monitor die vraag en aanbod van studentenhuisvesting in de verschillende gemeenten in beeld brengt. Zij bekijkt met de lokale autoriteiten hoe problemen kunnen worden opgelost.

Pak ziekmakende woningen snel aan, vraagt Beckerman (SP). Dik (ChristenUnie) dringt aan op een nationaal isolatieplan. Het isoleren van woningen heeft volgens haar slechts voordelen en is een "spijtvrije maatregel".

Starters

Met een verlaging van de overdrachtsbelasting en een starterslening willen Koerhuis (VVD) en Terpstra (CDA) starters een financieel zetje in de rug geven. Maar waarom moet het geld voor die starterslening uit de woningbouwimpuls worden gehaald, vraagt Van Eijs (D66). Het is veel slimmer om in de woningbouwimpuls geld te labelen voor starters en voor studenten, denkt Smeulders (GroenLinks).

Geld uit de woningbouwimpuls voor startersleningen vindt Ollongren geen goed idee. Ze wil het geld maximaal inzetten voor woningbouw. Starters meer laten lenen vindt zij bovendien risicovol.

Statushouders

Kops (PVV) wijst erop dat in de afgelopen tien jaar 110.000 woningen aan statushouders zijn toegewezen. Dat moet onmiddellijk stoppen, vindt hij. Ook Baudet (FvD) wijst op de negatieve gevolgen van immigratie voor de beschikbaarheid van woningen.

We moeten samen werken aan de huisvesting van statushouders, reageert Ollongren, want we willen dat deze mensen snel integreren en daar hoort een huis bij.

De Kamer stemt op 17 november over de tijdens het debat ingediende moties en op 10 december over de begroting.

Zie ook: