Begroting ontwikkelingssamenwerking onder druk door migratie
25 november 2015, begroting - De Kamer maakt zich zorgen over de druk van het stijgend aantal migranten op de begroting van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van minister Ploumen.
Mensenrechten, rechtsstatelijkheid, voedselzekerheid en klimaatverandering: deze voor de begroting van Ontwikkelingssamenwerking gebruikelijke onderwerpen komen wel aan bod, maar het hoofdthema is de grote toename van het aantal migranten dat onderdak zoekt in Nederland. Ontwikkelingssamenwerking draagt namelijk de lasten voor de eerstejaarsopvang van migranten. Voordewind (ChristenUnie) is beducht voor het gat dat dit in de begroting slaat. Klaver (GroenLinks) is dit met hem eens en bepleit "een veel stabielere inbedding in de begroting". Ook Bisschop (SGP) vreest dat de huidige financiering onhoudbaar is. Bovendien blijft er zo minder over voor de bestrijding van de oorzaken van migratie.
Vluchtelingenstroom biedt behalve druk ook mogelijkheden
De onrust en chaos in de wereld vragen de aandacht, "niet alleen omdat we solidair willen zijn, maar ook omdat Nederland daar zelf van kan profiteren", volgens Mulder (CDA). Zij denkt dat Nederland baat heeft bij ontwikkelingssamenwerking om de migratiestroom te kunnen behappen. Omdat opvang van vluchtelingen in de regio belangrijk is, vraagt zij zich af of landen als Libanon beloond kunnen worden met handelsvoordelen. Ook Taverne (VVD) ziet veel in "een politiek van voor wat hoort wat". Van Veldhoven (D66) stelt concreet voor om Jordaniƫ toegang te geven tot het Dutch Good Growth Fund, een fonds dat ontwikkelingslanden en opkomende markten handelsmogelijkheden biedt.
Meningen over handelsverdrag TTIP verdeeld
De Europese Unie en de Verenigde Staten voeren onderhandelingen over een handelsovereenkomst, het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Volgens Taverne biedt TTIP veel mogelijkheden. Hij roept het kabinet op zich niets aan te trekken van de protesten ertegen. Jan Vos (PvdA) is kritischer op de handelsovereenkomst, maar ziet wel kansen voor eerlijke handel, maar alleen onder de juiste condities. Smaling (SP) kijkt naar het verdrag dat eerder is gesloten tussen de EU en Canada, CETA, en "dat zou een reden moeten zijn om je tweemaal te bedenken voor je instemt met TTIP".
Kinderarbeid, voedselzekerheid en klimaat
Er zijn bedrijven die hun nek uitsteken om kinderarbeid te bestrijden en eerlijk werk te bevorderen. Helaas is dit slechts een kleine kopgroep, zegt Van Laar (PvdA). Ook vraagt hij aandacht voor onderwijs en voedselhulp in vluchtelingenkampen en ontwikkelingslanden. Jan Vos benoemt klimaatverandering als een groot probleem van onze tijd en vraagt Ploumen om op de klimaattop in Parijs haar uiterste best te doen. Van Veldhoven sluit zich daarbij aan, want "hulp, handel en klimaat zijn ontzettend goed te combineren". Zij is teleurgesteld dat Bosma (PVV) blijft ontkennen dat er sprake is van klimaatverandering. Hij houdt echter voet bij stuk: "De relatie tussen menselijke activiteit en klimaatverandering is op geen enkele manier aangetoond".
Het debat gaat op 26 november verder met de reactie van de minister.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.