Begroting LNV afgerond

1 november 2018, begroting - Minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) reageert op de inbreng van de woordvoerders over de begroting voor 2019 en geeft haar visie op kringlooplandbouw.

We moeten verantwoordelijk omgaan met de schepping die ons is toevertrouwd. Dit is voor Schouten een belangrijke basis van haar visie Landbouw, natuur en voedsel: waardevol en verbonden. Haar streven is om Nederland koploper te maken in kringlooplandbouw.

Voorwaarden voor verandering

Ouwehand (PvdD) is blij met de "hoopvolle vergezichten" in de visie van de minister, maar die moet wel "doorpakken". We moeten er volgens haar niet op vertrouwen dat de landbouwsector het zelf wel regelt.

De bestaande wet- en regelgeving is niet toegesneden op kringlooplandbouw, stelt De Groot (D66). Hij pleit daarom voor een experimenteerwet om veranderingen te stimuleren. Maar de minister vreest dat zo'n wet de rechtszekerheid aantast.

Niet alleen nationale wetgeving maar ook Europese regels kunnen innovaties tegenhouden, constateren Lodders (VVD) en Geurts (CDA). Schouten denkt dat er in Europa kansen liggen voor verandering.

Is iedereen bereid om zaken in de landbouw te veranderen? Moorlag (PvdA) is daar nog niet helemaal van overtuigd en pleit daarom voor het sluiten van een landbouwakkoord. Het zal ingewikkeld zijn, erkent Schouten: sommigen zullen afhaken, anderen gaan mee in de ontwikkeling.

We moeten de koplopers in de transitie naar kringlooplandbouw meer in de schijnwerpers zetten, zegt Dik (ChristenUnie). Mede daarom komt er volgens de minister een interactief platform voor boeren en tuinders om kennis met elkaar te delen.

Mest en kunstmest

Kringlooplandbouw betekent stoppen met kunstmest, vindt Futselaar (SP). Maar dat mag volgens Ouwehand (PvdD) niet betekenen dat het gebruik van dierlijke mest stijgt.

We denken na over aanpassing van de mestwetgeving, zegt Schouten. Die moet volgens haar eenvoudiger worden. Het uitgangspunt moet worden: wat heeft de bodem nodig?

Kringlooplandbouw betekent dat we minder dieren gaan houden, redeneert Bromet (GroenLinks), omdat we anders de mest niet kwijt kunnen. Maar de minister wil de discussie niet beginnen met de conclusie dat er minder dieren moeten komen. De warme sanering in de varkenssector betekent overigens wel dat er varkensrechten uit de markt zullen verdwijnen.

Mest is geen afval maar een belangrijke grondstof, betoogt Madlener (PVV). Hij wil daarom de strenge regels voor transport en export versoepelen.

Voedselverspilling

Voedselverspilling is een slechte zaak, vinden verschillende woordvoerders. Dik (ChristenUnie) wil daarom stoppen met houdbaarheidsdata op groente en fruit. Hierover moeten we afspraken maken met supermarkten, zegt de minister. Zij wil ze een duwtje in de goede richting geven.

Moeten we wetgeving invoeren om te voorkomen dat bijvoorbeeld horeca en supermarkten voedsel verspillen? Een duidelijke norm en een stok achter de deur zijn nodig, denkt Moorlag (PvdA). Maar wetgeving wordt ontweken, reageert minister Schouten. Volgens haar moet vooral de mindset van bedrijven veranderen.

Dierenwelzijn

We moeten de kans op stalbranden verkleinen en het aantal dieren dat omkomt verminderen, betogen Futselaar (SP) en De Groot (D66). Doe meer onderzoek naar de oorzaken van deze branden, oppert Geurts (CDA).

Graus (PVV) en Wassenberg (PvdD) pleiten voor het terugbrengen van het aantal dierproeven. Ze vragen daarom geld voor de Transitie Proefdiervrije Innovaties. Ook willen ze dat openbaar wordt hoeveel overheidsgeld er naar proefdieronderzoek gaat.

Visserij

Innovatie is belangrijk voor de visserijsector, benadrukt de minister. Het kabinet heeft hiervoor geld vrijgemaakt. Ook moet het eenvoudiger worden om een beroep te doen op het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV).

Windmolenparken beperken de mogelijkheden van de visserij, stelt Weverling (VVD) vast. Wordt er wel voldoende rekening gehouden met de belangen van de vissers? Die worden meegenomen bij het opstellen van de Strategische Agenda Noordzee 2030, verzekert de minister.

De Kamer sprak eerder op 31 oktober over de begroting. Zij stemt op 6 november over de ingediende moties en op een nader te bepalen datum over de begroting.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist