Begroting Koninkrijksrelaties afgehandeld

8 november 2017, begroting - Tijdens zijn eerste optreden in de Kamer als staatssecretaris van Koninkrijksrelaties beantwoordt Knops de vragen van de Kamerleden over zijn begroting.

Staatssecretaris Knops heeft het Caribisch deel van het Koninkrijkrijk in zijn portefeuille. Tijdens de behandeling van zijn begroting ligt de nadruk op de gevolgen van de orkaan Irma, maar er komen ook andere onderwerpen aan de orde, zoals de versterking van het bestuur en het verbeteren van de levensomstandigheden op de eilanden.

Gevolgen orkaan Irma

De orkaan Irma heeft begin september een grote ravage aangericht in het Caribisch gebied. Met name Sint-Maarten is zwaar getroffen. Naast zware schade is er ook veel persoonlijk leed, zegt Knops.

Na de noodhulpfase breekt nu de tijd voor wederopbouw aan. Maar de politieke situatie op Sint-Maarten maakt dat ingewikkeld omdat de regering daar haar ontslag heeft aangeboden na een motie van wantrouwen. Volgens Van Raak (SP) mag de wederopbouw echter geen onderdeel zijn van politieke spelletjes. Ook vindt hij dat Saba en Statia niet moeten lijden onder de perikelen op Sint-Maarten.

Bosman (VVD) vindt dat het geld voor de wederopbouw verantwoord en transparant moet worden uitgegeven. Dat is Knops met hem eens. Daarom stelt Nederland ook de voorwaarde dat er een integriteitskamer en grensbewaking moeten komen, zodat het wederopbouwgeld ten goede komt aan de bevolking, en niet in de verkeerde zakken verdwijnt.

De wederopbouw is een mooie kans om duurzaam te gaan bouwen, vinden Van Tongeren (GroenLinks) en Diertens (D66). Als dat rendabel kan, moeten we dat inderdaad doen, beaamt Knops. Volgens hem is dit een goed moment om hiernaar te kijken.

Goed bestuur

Goed bestuur en een degelijke financiële verantwoording zijn belangrijk voor de eilanden. Knops vindt dat de eilanden die verantwoordelijkheid soms meer moeten voelen en nemen.

Bisschop (SGP) vraagt zich af wat het kabinet gaat doen voor de versterking van de rechtsstaat op de eilanden. Knops wil meer aandacht voor de rechtshandhaving en is bezig met een doorlichting.

Het kabinet trekt geld uit om het politieteam Bestrijding Ondermijning in stand te houden tot 2021. Dat team moet corruptie en ondermijnende criminaliteit op Sint-Maarten en Curaçao bestrijden. Die aanpak begint zijn vruchten af te werpen, dus het kabinet wil daar tot tevredenheid van de Kamer mee doorgaan.

Volgens De Graaf (PVV) heeft de bestrijding van misdaad en corruptie juist niet genoeg opgeleverd. Wat hem betreft wordt daar niet meer in geïnvesteerd en worden de banden met de voormalige Antillen verbroken.

Sociaaleconomische verbeteringen

Knops beschouwt het verbeteren van de sociaaleconomische toestand in het Caribisch deel van het Koninkrijk ook als onderdeel van zijn taken. Hij wil de armoede verminderen en kwetsbare groepen helpen.

Kuiken (PvdA) vraagt hoe het staat met het onderzoek naar het sociaal minimum op de eilanden. Kuzu (DENK) wil meer aandacht voor armoede onder kinderen, onderwijsachterstanden en stijgende voedselprijzen. In een breed ondertekende motie vraagt Van der Graaf (ChristenUnie) om voortzetting van de inspanningen om de positie en de rechten van kinderen op de BES-eilanden te verbeteren.

Van den Berg (CDA) pleit voor een goed landbouwbeleid op de eilanden. Als zij hun eigen voedsel kunnen produceren, zijn ze minder afhankelijk van import. Zij stelt voor om de Wageningen Universiteit daarbij te betrekken.

De Kamer sprak eerder over dit onderwerp op 7 november. Over de ingediende moties wordt gestemd op 14 november. Over de begroting wordt op een later moment gestemd.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk het debat terug via Debat Gemist