Begroting Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking afgerond

29 november 2018, begroting - Minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) verdedigt haar begroting voor 2019.

De Sustainable Development Goals, de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, vormen de basis voor het beleid van minister Kaag. Het gaat daarbij om de grote vraagstukken van deze tijd: armoede, klimaatverandering en mensenrechten.

Bouali (D66) is blij met het extra geld voor ontwikkelingssamenwerking: zo helpen we de wereld een stukje vooruit. Maar Van Weerdenburg (PVV) wil niet dat de Nederlandse overheid nog langer geld besteedt aan ontwikkelingshulp. Burgers zijn volgens haar zelf goed in staat om te beslissen welke goede doelen ze financieel willen steunen.

Humanitaire crises en vluchtelingen

De situatie in Jemen is onmenselijk, zegt de minister. Zij pleit voor een dialoog, een staakt-het-vuren en humanitaire hulp. Karabulut (SP) spoort de minister aan om zich te blijven inzetten voor de strijd tegen het gebruik van uithongering als wapen.

De regering van Myanmar moet zich inspannen om de terugkeer van Rohingyavluchtelingen mogelijk te maken, vindt Kaag. Maar die terugkeer mag nooit gedwongen zijn, benadrukt Kuzu (DENK), en de veiligheid moet worden gegarandeerd.

In Libiƫ maar ook op andere plekken leven mensen in slechte omstandigheden in vluchtelingenkampen, zegt Van den Hul (PvdA). Er moet meer gedaan worden om de opvang in de regio te verbeteren.

Voordewind (ChristenUnie) wijst op de psychosociale problemen van mensen in humanitaire noodsituaties. Dit is een serieus probleem, erkent Kaag: we moeten aandacht hebben voor het "helen van de ziel".

Vrouwen en meisjes

Meisjes vormen een kans om de toekomstige maatschappij iets beter te maken, stelt de minister. Investeren in hun onderwijs betekent volgens haar investeren in de wendbaarheid van de samenleving.

Geef slachtoffers van seksueel geweld de erkenning en genoegdoening die ze verdienen, zegt Van den Hul (PvdA): richt een fonds voor hen op. Het gaat niet alleen om geld, antwoordt Kaag, maar ook om een cultuur gericht op het bestrijden van straffeloosheid. Het tegengaan van straffeloosheid en bevorderen van goed bestuur moet een expliciet doel worden van diplomatieke posten, vindt Stoffer (SGP).

Meisjesbesnijdenis moet zo snel mogelijk wereldwijd worden uitgebannen, vindt Diks (GroenLinks). Zij wil daar 2 miljoen extra voor vrijmaken, zodat Nederland op dit punt meer kan doen. De minister reageert positief op haar voorstel.

Kuik (CDA) houdt een pleidooi voor het beschermen van meisjes, door zowel sekstoerisme als uithuwelijking te bestrijden. In dat verband wijst de minister op de samenwerking met de organisatie Girls Not Brides.

Klimaat

Nederland richt een klimaatfonds op dat ontwikkelingslanden moet helpen om klimaatdoelen te halen. Van Haga (VVD) vraagt zich af welke rol het Nederlandse bedrijfsleven hierin krijgt. Het fonds is niet bedoeld voor het bevorderen van de export, zegt Kaag, maar er kan gebruikgemaakt worden van de kennis en kunde van Nederlandse bedrijven.

Bouali (D66) maakt zich zorgen over de wereldwijde ontbossing. Daarom zouden we de import van palmolie snel moeten afbouwen, zegt Ouwehand (PvdD). De minister zet in op verduurzaming van de palmolieproductie.

Handel

"Better business, better world." Nederlandse bedrijven kunnen volgens minister Kaag een belangrijke rol spelen in internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Diks (GroenLinks) wil daarom dat Nederlandse ambassades bedrijven niet ondersteunen bij activiteiten die in strijd zijn met OESO-richtlijnen en UN Guiding Principles.

Spreken we ondernemingen voldoende aan op internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen? Alkaya (SP) wijst erop dat niet alle bedrijven die meegaan op handelsmissies, transparant zijn over hun bedrijfsvoering.

Amhaouch (CDA) ziet grote kansen in het vergroten van de handel met Afrika, zowel voor het Nederlandse bedrijfsleven als voor de economische ontwikkeling van Afrika.

De Kamer sprak eerder op 28 november over de begroting. Zij stemt op 4 december over de ingediende moties en op 6 december over de begroting.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist