Begroting Binnenlandse Zaken behandeld
30 november 2016, begroting - Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) loodst zijn begroting door de Kamer. De thema's lopen uiteen van de democratie, tot discriminatie en de digitale overheid.
Dit is de laatste Binnenlandse Zakenbegroting van dit kabinet. Aanleiding om de balans op te maken. Wat heeft minister Plasterk in deze kabinetsperiode goed gedaan of juist laten liggen?
Complimenten en kritiek
Plasterk voerde onder andere de Wet normering topinkomens in. Daardoor zijn hoge salarissen van bestuurders aan banden gelegd. In de (semi)publieke sector is het salarisplafond teruggebracht tot maximaal 100% van het ministersalaris. Van Raak (SP) is blij met deze nieuwe wet.
Er is ook kritiek op Plasterks beleid. Onafhankelijk Kamerlid Klein vindt dat er van de voorgenomen modernisering van het openbaar bestuur niet veel terecht is gekomen. Bosma (PVV) is teleurgesteld over de manier waarop de regering omgaat met de uitslag van het Oekraïnereferendum.
Lokale democratie
Een belangrijk thema bij Binnenlandse Zaken is de werking van de nationale en de lokale democratie. Democratie is meer dan eens in de vier jaar naar de stembus gaan, vindt Fokke (PvdA). Zij wil burgers meer betrekken bij de gemeentelijke democratie.
Voortman (GroenLinks) wil meer ruimte voor experimenten met deliberatieve democratie, zodat burgers meer invloed krijgen. Ook Öztürk (GrKÖ) vindt dat burgers meer moeten kunnen meedoen en meebeslissen. Plasterk geeft aan enthousiast te zijn over deze vorm van burgerparticipatie.
Niet alle woordvoerders zijn even positief over experimenten met lokale democratie. Die leiden vooral tot het inhuren van duurbetaalde consultants en adviseurs, vreest Van Raak. Bisschop (SGP) betoogt dat het democratische stelsel gebaat is bij stabiliteit. Met Amhaouch (CDA) vraagt hij naar de staatscommissie die zich moet bezinnen op het parlementair stelsel. Wat wordt de opdracht van deze commissie en wie gaan erin zitten?
Digitale overheid
De Caluwé (VVD) vindt dat het Rijk de digitalisering niet goed aanpakt: te langzaam, te veel gefocust op projecten en te ouderwets. Zij vraagt om een speciale eenheid met deskundigen van buiten de overheid.
Wat moet de overheid doen om haar dienstverlening succesvol te digitaliseren? Oosenbrug (PvdA) hamert op privacy, toegankelijkheid voor mensen met een beperking, open source, open standaarden en open data. Amhaouch vraagt rekening te houden met de 1,2 miljoen Nederlanders zonder internet.
Volgens Plasterk is er intussen een "spectaculaire verandering" in de digitalisering gaande. Zo worden er meer accounts aangemaakt bij mijnoverheid.nl. Ook DigiD heeft 12,5 miljoen actieve accounts. Dat betekent dat het overgrote deel van de burgers een DigiD-account heeft.
Discriminatie
Hoewel andere ministers verantwoordelijk zijn voor de bestrijding en bestraffing van racisme en discriminatie, vallen de grondrechten, inclusief artikel 1 van de Grondwet, onder de verantwoordelijkheid van Plasterk. Koşer Kaya (D66) en Öztürk vinden dat hij te weinig heeft gedaan tegen discriminatie en etnisch profileren.
De minister schetst dat hij een actieprogramma tegen discriminatie heeft gelanceerd. Ook is hij de antidiscriminatiecampagne "Zet een streep door discriminatie" gestart.
Huis voor klokkenluiders
Op 1 juli 2016 is het Huis voor klokkenluiders van start gegaan. Van Raak, die als Kamerlid het initiatiefwetsvoorstel voor het Huis indiende, is daar blij mee, maar hij vraagt ook aandacht voor klokkenluiders uit het verleden. Hun zaken moeten ook goed afgehandeld worden.
De Kamer stemt op 6 december over de ingediende moties en op 8 december over de begroting.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.