Arib bevraagd over invulling Voorzitterschap
29 maart 2017, debat - Met Khadija Arib als enige kandidaat gaat het debat over de verkiezing van de nieuwe Kamervoorzitter niet over wie het moet worden, maar vooral over de invulling van het ambt.
Dat niemand van de 149 andere Kamerleden zich kandidaat heeft durven stellen, zeggen Voortman (GroenLinks) en Wassenberg (PvdD), toont aan dat Arib een sterke kandidaat-Voorzitter is. Het overgrote deel van de Kamer is dat met hen eens. Kuiken (PvdA) ziet dat Arib optreedt met humor, rust en gezag. Haar verkiezing gebeurt bijna bij acclamatie, stelt Bisschop (SGP) vast.
Agema (PVV) stelt dat haar fractiegenoot Bosma eigenlijk beter geschikt is als Kamervoorzitter, maar die maakt volgens haar geen kans: er is een beroepsverbod voor PVV'ers. Ook vindt zij het een probleem dat Arib niet alleen een Nederlands maar ook een Marokkaans paspoort heeft. Kuzu (DENK) acht Arib om een heel andere reden ongeschikt: haar kritiek op en optreden tegen DENK-Kamerleden tonen aan dat ze niet onafhankelijk is.
Informatiepositie
Artikel 68 van de Grondwet bepaalt dat het kabinet de Kamer niet alleen passief maar ook actief moet informeren. Arib benadrukt dat ze zich zowel voor als achter de schermen inzet voor het naleven hiervan.
Verhoeven (D66) en Krol (50PLUS) prijzen Aribs bijdrage aan de verbetering van de informatiepositie van de Kamer. Maar er zijn mogelijkheden om die nog verder te versterken, denken Van Raak (SP) en Voordewind (ChristenUnie).
Arib wil dat de nieuwe Kamer en het nieuwe kabinet duidelijke afspraken met elkaar maken over de informatievoorziening.
Reorganisatie
Een reorganisatie moet zorgen voor professionalisering en verzakelijking van de ambtelijke organisatie van de Kamer. Harbers (VVD) en Keijzer (CDA) vragen hoe Arib haar rol daarin ziet.
De ambtelijke organisatie moet kunnen anticiperen op wat er in de samenleving gebeurt, zegt Arib. Zij streeft naar een moderne en bestendige organisatie die alle Kamerleden bedient. Belangrijk daarbij is volgens haar dat medewerkers gemotiveerd blijven en met plezier naar hun werk gaan.
Verbouwing
Vanaf 2020 wordt het Binnenhof verbouwd en daarom moet de Kamer tijdelijk verhuizen naar een ander gebouw. Verschillende woordvoerders vragen aandacht voor de rol van de Voorzitter hierin. Zo pleit Verhoeven voor het in de hand houden van de kosten en voor een transparante aanbesteding. Keijzer vraagt aandacht voor de huisvesting in het tijdelijke gebouw en de toegankelijkheid van debatten voor bezoekers.
De Kamer stemt na het debat schriftelijk over de benoeming van de nieuwe Voorzitter. Arib krijgt 111 van de 122 uitgebrachte geldige stemmen en wordt daarmee verkozen.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.