AOW-leeftijd sneller omhoog
26 maart 2015, wetsvoorstel - Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) wil de leeftijd waarop mensen recht hebben op AOW sneller verhogen naar 67 jaar. Op verzoek van de Kamer verlengt zij de overbruggingsregeling.
Door de stijgende levensverwachting en de vergrijzing dreigt de AOW onbetaalbaar te worden. Daarom heeft de regering eerder al besloten de AOW-gerechtigde leeftijd geleidelijk te verhogen tot 67 jaar. Klijnsma wil dit versnellen, waardoor de AOW-gerechtigde leeftijd al in 2021 67 jaar wordt. Verantwoord, vindt Schut (VVD), en het is goed voor de overheidsfinanciën. De PVV'er Madlener wil de AOW-leeftijd juist terugbrengen naar 65 jaar, en dat financieren door te bezuinigen op EU-afdrachten en ontwikkelingssamenwerking. Onafhankelijk Kamerlid Klein pleit voor een flexibele AOW, waardoor mensen eerder kunnen stoppen of langer kunnen doorwerken.
Noodzaak verhoging in twijfel getrokken
Waarom is het nodig, de economie draait volgens het kabinet toch beter? Krol (50PLUS) en Ulenbelt (SP) vinden de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd onnodig. Daar sluit Schouten (ChristenUnie) zich bij aan: de overheidsfinanciën worden er amper beter door. De overheid toont zich bovendien onbetrouwbaar, vinden de tegenstanders van versnelde verhoging, omdat eerder was afgesproken om wijzigingen vijf jaar van tevoren aan te kondigen. De staatssecretaris had dit deels kunnen ondervangen door het wetsvoorstel eerder in te dienen, stellen Heerma (CDA) en Klaver (GroenLinks). Dat is niet gebeurd door de volle wetgevingsagenda, reageert Klijnsma, maar het stond al wel in het regeerakkoord.
Overbruggingsregeling belangrijk voor mensen met laag inkomen
Sommige mensen met een laag inkomen worden hard geraakt door de huidige AOW-leeftijdsverhoging. Voor hen is er tot 2019 een overbruggingsregeling die hun inkomsten ongeveer tot het oude AOW-niveau aanvult. Schut vindt het goed dat meer mensen hiervoor in aanmerking komen, maar volgens Ulenbelt is het volstrekt ontoereikend. Klein vindt het oneerlijk dat mensen met een modaal inkomen er niet onder vallen. Het zou goed zijn om de regeling tot 2023 te verlengen, betogen Van Weyenberg (D66), Klaver, Dijkgraaf (SGP) en Heerma. Klijnsma wil tegemoetkomen aan deze wens van een groot deel van de Kamer. Ook kijkt zij op verzoek van Vermeij (PvdA) naar de toegankelijkheid van de regeling.
Vrees voor toename werkloosheid ouderen
Volgens Krol verslechtert de verhoging van de AOW-leeftijd de kansen van ouderen op een baan. Er zouden immers 300.000 ouderen extra op de arbeidsmarkt komen, terwijl nu al veel ouderen langdurig werkloos zijn. Heerma, Vermeij en Klaver delen die zorg. Daarom willen zij dat het kabinet meer doet om oudere werklozen aan het werk te krijgen. Vermeij denkt aan extra geld voor bij- en omscholing. CPB-cijfers tonen volgens de staatssecretaris aan dat er geen sprake is van verdringing op de arbeidsmarkt. Zij wijst verder op bestaande maatregelen om werkloze ouderen aan een baan te helpen, zoals het Actieplan 50plusWerkt van het UWV.
De Kamer stemt 26 maart over het wetsvoorstel en de moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.