Anonieme zorg wordt bekostigd
12 januari 2016, wetsvoorstel - Er is brede steun voor een voorstel van minister Schippers (Volksgezondheid), waarmee zij de financiering van anonieme psychologische hulp mogelijk maakt.
Mensen kunnen anoniem ggz-hulp via het internet krijgen. Met het wetsvoorstel van Schippers wordt de financiering daarvoor geregeld. Heel goed, vindt Bouwmeester (PvdA), want anonieme e-mental health biedt mogelijkheden voor mensen die zich schamen voor hun psychische ziekte of verslaving en voor mensen die vanwege bedreiging extra bescherming nodig hebben. Maar Klever (PVV) maakt zich grote zorgen over het mogelijk misbruik van deze "gratis hulp" door mensen die zich zeggen te schamen. Daar is Schippers niet bang voor. Wel wil zij net als Klever en De Lange (VVD) dat deze mensen na de elektronische hulp overgaan naar de reguliere zorg. Dat vindt zij belangrijk omdat dan sprake is van een echte behandelaar-patiƫntrelatie.
Belang anonimiteit onderstreept
De Lange en Van Gerven (SP) wijzen erop hoe belangrijk het is dat bedreigde mensen anoniem hulp kunnen krijgen. Zo moet voorkomen worden dat de verblijfplaats van mensen die het slachtoffer zijn van ernstige bedreigingen, door de dader achterhaald kan worden. Dijkstra (D66) is ook blij dat met het voorstel de gegevens van deze mensen niet in de systemen van de zorgverzekeraars terechtkomen. Schippers wijst erop dat zorgaanbieders de zorg voor mensen die vallen onder het zogenaamde stelsel bewaken en beveiligen, kunnen declareren via een speciale afdeling van de Nationale Politie. Het Openbaar Ministerie bepaalt welke mensen onder dit stelsel vallen.
Effectiviteit moet vooropstaan
Vooral Klever zegt dat er geen zicht is op de effectiviteit van e-mental health. Ook De Lange wil meer inzicht in de vraag wie er gebruik van maakt en wie er baat bij heeft. Daarom stelt hij voor om over twee jaar de effectiviteit in de praktijk te evalueren. Dat vindt Schippers een goed idee, maar zij wijst er wel op dat alleen bewezen effectieve behandelingen worden vergoed. De rol van het Zorginstituut, dat de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de gezondheidszorg bewaakt, is daarbij volgens de minister essentieel. Zorgaanbieders kunnen zich bij het instituut melden om aanspraak te maken op subsidie voor een behandeling.
De Kamer stemt 19 januari over het wetsvoorstel.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort.
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.