Algemene Politieke Beschouwingen: waarden en normen
22 september 2016, Algemene Politieke Beschouwingen - Hoe passen premier Ruttes uitspraken in de media bij zijn pleidooi voor de Nederlandse waarden en normen? De oppositie is kritisch.
De Nederlandse waarden en normen zijn geen keuzemenu. Het is alles of niets, aldus Rutte. Maar volgens Kuzu (GrKÖ) en Klaver (GroenLinks) houdt hij zich daar zelf niet aan. Zijn uitspraken maken volgens hen duidelijk dat hij misdragingen van Nederlanders met een dubbel paspoort anders beoordeelt dan die van autochtone Nederlanders. Ook Segers (ChristenUnie) zet daarom vraagtekens bij de toon van de premier. De premier vergroot een kloof die hij juist zou moeten overbruggen, vindt Roemer (SP). Maar Rutte spreekt dit tegen.
Discussie over Ruttes "pleurt op"
Was Ruttes "pleurt op" in Zomergasten over zich misdragende Turks-Nederlandse demonstranten gepast? Hij spreekt de taal van het volk, zegt Zijlstra (VVD). Het is goed dat de premier duidelijk maakt dat ongewenst gedrag niet acceptabel is, zegt Van der Staaij (SGP), maar hij betreurt het dat Rutte dat in straattaal heeft gedaan.
De premier hoort de mensen die in dit land wonen te verbinden, benadrukt Samsom (PvdA). Buma (CDA) vindt dat een premier waarden en normen moet handhaven, en niet verlagen. Volgens Pechtold (D66) past Ruttes taalgebruik bij de kroeg of een familiefeestje "met een borreltje te veel op". Neem concrete maatregelen zodat criminele Nederlanders met een dubbel paspoort daadwerkelijk "oppleuren", suggereert Wilders (PVV).
De Algemene Politieke Beschouwingen begonnen 21 september met de inbreng van de Kamer. Over de ingediende moties wordt aansluitend op het debat gestemd.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.