Algemene Politieke Beschouwingen: inkomen en arbeidsmarkt
22 september 2016, Algemene Politieke Beschouwingen - Zijn de koopkrachtverschillen de afgelopen jaren gegroeid? Premier Rutte en de linkse oppositiepartijen zijn het oneens.
De ongelijkheid in koopkracht is toegenomen. Rutte betwist die stelling van Klaver (GL) en Roemer (SP). Het kabinet repareert die ongelijkheid voortdurend, aldus de premier. Dat geldt ook voor de koopkracht van eenverdienergezinnen, zo verzekert hij Van der Staaij (SGP). "Geef gezinnen keuzevrijheid", vult Segers (ChristenUnie) aan. Krol (50PLUS) wijst op de achterblijvende pensioenen, maar Rutte benadrukt de solidariteit tussen oud en jong bij het gevoerde pensioenbeleid. Thieme (PvdD) pleit voor een basisinkomen, want met het huidige economische productiesysteem blijven mensen volgens haar aan de kant staan. Technologische ontwikkelingen zorgen juist voor nieuwe banen, antwoordt Rutte.
Discussie over Wet werk en zekerheid
De Wet werk en zekerheid is volgens Rutte een belangrijke hervorming op de arbeidsmarkt. Dan moet je tijdens de invoering weleens met aanpassingen komen, bijvoorbeeld rond seizoensarbeid en loondoorbetaling bij ziekte. Onafhankelijk Kamerlid Klein wijst specifiek op de problemen voor sport en onderwijs. Daar wordt hard aan gewerkt, verzekert Rutte hem. Buma (CDA) vraagt de premier om echt achter de wet te gaan staan en niet bij werkgevers te zeggen dat hij er eigenlijk wel vanaf wil. Dat tast de geloofwaardigheid van de premier aan, meent ook Pechtold (D66). Rutte: de Wet werk en zekerheid is een compromis en ik neem mijn verantwoordelijkheid daarvoor.
De Algemene Politieke Beschouwingen begonnen 21 september met de inbreng van de Kamer. Over de ingediende moties wordt aansluitend op het debat gestemd.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.