Afronding begroting Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

25 november 2020, begroting - Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit reageert op de vragen die de Kamer over haar begroting en beleid heeft gesteld.

De Kamer en de minister kijken vooruit naar 2021, het jaar waar de begroting over gaat, maar ook terug, naar de afgelopen jaren van de kabinetsperiode die bijna voorbij is.

Toekomst landbouw

Zullen we over tien jaar constateren dat in deze kabinetsperiode belangrijke wissels zijn omgezet in de landbouw, vraagt de minister zich hardop af. Ze hoopt het, want net als veel woordvoerders ervaart zij dat de "landbouw onder hoogspanning staat" en dat het tijd wordt om "landbouw en natuur in elkaars verlengde te zien".

Geurts (CDA) maakt zich zorgen om de boeren, want velen hebben het gevoel dat ze klem zitten. Door de onzekerheid over de toekomst van de landbouw weten zij niet hoe ze verder moeten als ondernemer.

Volgens Ouwehand (PvdD) zijn boeren niet geholpen met doorgaan op dezelfde voet: "We moeten keuzes durven maken en durven ingrijpen, want de leefomgeving, de volksgezondheid en het dierenwelzijn staan onder druk."

Schouten ziet de tegenstellingen in de maatschappij en in de politiek, maar ziet het ook als haar "dure plicht" om die tegenstellingen te overbruggen.

Corona

Ook in de land- en tuinbouw heeft de coronacrisis de zaken op scherp gezet. Corona vestigde de aandacht op onze voedselvoorziening, het belang van de natuur en het gevaar van zoönosen, zegt de minister.

Lodders (VVD), Bisschop (SGP) en Dik (ChristenUnie) vragen om steun voor de kalverhouderij, die getroffen is door de crisis. Zij vragen ook of de land- en tuinbouw meer in aanmerking kan komen voor de TVL-regeling, de Tegemoetkoming Vaste Lasten voor ondernemers die omzet verliezen. Schouten antwoordt dat die inmiddels al door sommigen wordt gebruikt en dat het kabinet nog overlegt over aanpassing van de regeling.

NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is de instantie die waakt over voedselveiligheid en dierenwelzijn. Futselaar (SP) heeft aandacht gevraagd voor het gebrek aan capaciteit bij de NVWA om de taken goed uit te voeren. Schouten antwoordt dat er de afgelopen periode meer fte's bij zijn gekomen, maar dat dierenartsen schaars zijn vanwege een krappe arbeidsmarkt.

Graus (PVV) pleit voor een roulatiesysteem van NVWA-handhavers, zodat zij niet te nauwe banden met bedrijven ontwikkelen. Gezonde afstand is inderdaad belangrijk, erkent Schouten, maar het kan soms juist handig zijn als de NVWA een bedrijf beter kent.

Het systeem rond de NVWA is misschien wel niet in orde, denkt Moorlag (PvdA). Het lijkt hem een goed plan als een gezaghebbend iemand van buiten daar eens een advies over uitbrengt.

Visserij

De minister reageert ook op de vragen van verschillende woordvoerders over de visserij. Dik (ChristenUnie) en Bisschop (SGP) vroegen de minister om werk te maken van het terugdraaien van het Europese pulsvisverbod. Daarvoor is nog niet veel internationaal draagvlak, constateert Schouten, maar ze blijft zich ervoor inzetten, omdat ze het ziet als een goede mogelijkheid voor verduurzaming van de visserij.

Mogelijk worden door de brexit de Engelse wateren ontoegankelijk voor Nederlandse vissers en dat baart Weverling (VVD) en Madlener (PVV) zorgen. Madlener vraagt de minister daarom om naar Engeland te gaan om over de visserijbelangen te spreken.

Wassenberg (PvdD) vraagt de minister om een tijdelijke stop op de vangst van glasaal totdat de palingpopulatie bewezen en robuust is hersteld.

Natuur

Om de teruggang van het aantal weidevogels, en in het bijzonder de grutto, tegen te gaan, vragen Von Martels (CDA) en De Groot (D66) de minister om aan de slag te gaan met het aanvalsplan dat is gemaakt door boerenorganisaties, natuurorganisaties, wetenschappers en de gruttoprovincies.

Bromet (GroenLinks) is blij met de bossenstrategie van de minister om er samen met de provincies voor te zorgen dat er meer bos komt. Daarnaast pleit zij ook voor meer verwilderende natuur, waarbij de natuur meer zijn eigen gang gaat.

Een belangrijk onderwerp dat met natuur samenhangt is de aanpak van stikstof, maar daar zal de Kamer in een apart debat over spreken, vandaar dat het in dit debat niet aan de orde komt.

De eerste termijn van de Kamer vond plaats op 24 november. De Kamer stemt op 1 december over de moties die zijn ingediend bij het debat. Over de begroting en de amendementen wordt op 8 december gestemd.

Zie ook