Aanvullingswet bodem Omgevingswet

13 december 2018, wetsvoorstel - Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) en minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) brengen regelgeving over de bodem onder in de Omgevingswet. De Kamer bespreekt hun wetsvoorstel.

De Omgevingswet, die in 2021 in werking moet treden, voegt bestaande regels voor ruimtelijke ontwikkeling samen en vereenvoudigt ze. Inhoudelijke onderdelen als geluid, grondeigendom en natuur moeten via aanvullingswetten onder de Omgevingswet worden gebracht. Van Veldhoven en Ollongren doen dit nu voor het onderwerp bodem.

Gemeenten

Met de invoering van de Omgevingswet komen meer bevoegdheden op lokaal niveau te liggen. Gemeenten kunnen meer maatwerk leveren, zo verwachten Ollongren en Van Veldhoven.

Goed bodembeheer vraagt veel technische kennis, benadrukt Ronnes (CDA). Daarom is het volgens Laan (VVD) belangrijk dat provincies en grote gemeenten, die nu verantwoordelijk zijn, hun kennis en kunde hierover gaan delen met kleinere gemeenten. Het ministerie kan gemeenten helpen die er zelf niet uitkomen, suggereert Van Eijs (D66).

Provincies, gemeenten en waterschappen worden ondersteund bij de invoering van de Omgevingswet, zegt Ollongren. Dat gebeurt onder andere via handleidingen en het delen van best practices. Ook hebben lokale overheden voldoende financiƫle middelen om hun taken uit te voeren, zo verzekert de minister in reactie op Smeulders (GroenLinks).

Van Gerven (SP) vreest dat de decentralisatie van bevoegdheden zorgt voor meer bureaucratie en grote verschillen tussen gemeenten. Maar volgens de minister zijn er duidelijke kaders waar gemeenten binnen moeten blijven.

Bodemvervuiling

Zorgt de Omgevingswet voor een betere bescherming van de bodem tegen vervuiling? Voor Smeulders (GroenLinks) is dat de belangrijkste vraag.

Het moet duidelijk zijn wie nieuwe vervuilingen moet opruimen, zegt Van Gerven (SP), die zich zorgen maakt over het schrappen van de bestaande saneringsplicht. Van Eijs (D66) vraagt zich af of nog steeds wordt uitgegaan van "de vervuiler betaalt". Ook Laan (VVD) wil weten wie in de buidel moet tasten bij vervuiling.

Bij de invoering van de Omgevingswet wordt uitgegaan van een gelijkwaardig beschermingsniveau, zegt Van Veldhoven. Ook geldt volgens haar nog steeds het principe dat de vervuiler betaalt. Gemeenten kunnen volgens haar een saneringsplicht opleggen op grond van het omgevingsplan.

Drinkwater

Vewin, de vereniging van drinkwaterbedrijven, is bang dat grond(water)vervuiling de drinkwaterwinning in gevaar brengt. Zijn er met de invoering van de Omgevingswet voldoende waarborgen om dat te voorkomen? Ronnes (CDA) stelt voor om alle informatie over bestaande bodemverontreiniging via de Basisregistratie Ondergrond voor iedereen beschikbaar te maken.

Drinkwater is een eerste levensbehoefte, zegt Van Veldhoven. Overheden moeten volgens haar daarom het belang van de drinkwaterwinning zwaar laten wegen.

De Kamer stemt op 18 december over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist