Aantal op te vangen bootvluchtelingen nog onduidelijk
11 juni 2015, debat - Hoeveel extra vluchtelingen gaat Nederland opvangen dankzij het nieuwe Europese vluchtelingenplan? Verschillende partijen eisen duidelijkheid, maar premier Rutte wil eerst met de Europese regeringsleiders onderhandelen.
De Europese Commissie heeft een plan gepresenteerd voor een gezamenlijke Europese aanpak van de toestroom van bootvluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten. Pechtold (D66) moedigt het kabinet aan om deze Europese migratieagenda te omarmen. Grashoff (GroenLinks) hoopt dat de regering onvoorwaardelijk akkoord gaat met de voorstellen voor herverdeling en hervestiging van vluchtelingen: "Het kabinet moet aan de goede kant van de streep gaan staan en zijn humane gezicht tonen." Ook Kuiken (PvdA) pleit daarvoor. "Het is geen keuzemenu waar je naar believen iets aan toe kunt voegen", vindt zij.
Extra opvang van kwetsbare vluchtelingen
Een van de Europese voorstellen houdt in dat Nederland 732 kwetsbare vluchtelingen gaat opvangen. Voordewind (ChristenUnie) wil dat dit een aanvulling wordt op de 500 vluchtelingen die Nederland jaarlijks al opneemt. Daarin vindt hij Pechtold en Grashoff aan zijn zijde. Azmani (VVD) vindt juist dat de lidstaten die nog niet veel mensen hebben opgevangen, nu eerst aan de beurt zijn. Buma (CDA) is dat met hem eens en benadrukt het belang van harde afspraken met de landen van herkomst. Rutte sluit de opvang van meer vluchtelingen niet uit, maar wil dit laten afhangen van de toezeggingen van de andere Europese landen.
Rutte: geen bootjes met vluchtelingen terugsturen
Bootjes van mensensmokkelaars die op de Middellandse Zee onderschept worden, worden door de Europese grensbewakingsmissie Frontex doorgeleid naar verschillende Europese havens en vervolgens vernietigd. Gesthuizen (SP) ziet dat laatste als een symboolmaatregel met een dubieus effect: de routes van vluchtelingen zullen zich alleen maar verleggen en langer worden, wat de kans op ongelukken en drenkelingen vergroot. Bontes (GrBvK) vindt juist dat het hele Europese plan de prullenbak in moet en wil dat alle bootjes worden teruggestuurd. Genoeg is genoeg, beklemtoont ook Wilders (PVV): "Stuur ze terug!" Dat is Rutte niet van plan: "Wij moeten ons realiseren dat wij niet op een eiland leven."
De Kamer stemt 11 juni over de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.