Aanslagen Parijs overschaduwen begroting Binnenlandse Zaken

17 november 2015, begroting - De aanslagen in Parijs leiden bij het debat over de begroting van Binnenlandse Zaken tot discussie over de veiligheid in Nederland. Heeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zijn zaken op orde?

Veiligheid is geen vanzelfsprekendheid, stelt Bisschop (SGP). Van Toorenburg (CDA) vraagt zich af of extra investeringen in de AIVD nodig zijn. We zijn voor ons overleven afhankelijk van goed functionerende veiligheidsdiensten, aldus Bosma (PVV). Als blijkt dat er meer geld nodig is, zegt Veldman (VVD), dan moet dat worden vrijgemaakt. Koşer Kaya (D66) pleit voor een Europese inlichtingendienst, mits het toezicht goed is geregeld. Van Raak (SP) suggereert om terugkerende jihadisten preventief te deradicaliseren. Administratieve detentie van terreurverdachten is volgens Van Klaveren (GrBvK) een betere aanpak. Voor Wolbert (PvdA) zijn de aanslagen aanleiding om het belang van een goed functionerende democratie te onderstrepen.

Grote rol gemeenten bij opvang vluchtelingen

Gemeenten spelen een belangrijke rol bij de opvang van de grote stroom vluchtelingen uit landen als Syrië. Het is een stresstest voor het lokale bestuur, zegt Wolbert. Veldman ziet een grote uitdaging voor gemeenten en vraagt of versobering van de opvang noodzakelijk is. Neem de zorgen van bewoners serieus, zegt Van Raak, die pleit voor kleinschalige opvang. Het COA zet gemeenten onder druk om asielzoekers op te vangen, stelt Bosma, en burgers krijgen geen inspraak.

Aandacht voor financiële positie gemeenten

De regering ziet af van de verplichting voor gemeenten kleiner dan 100.000 inwoners om te fuseren, maar de daarvoor ingeboekte bezuiniging blijft staan. Gemeenten teren in op hun reserves, constateert Van Raak, ook door bezuinigingen bij de decentralisaties. Onafhankelijk Kamerlid Klein ziet een "ongewenste stapeling van kortingen". Veldman stelt dat gemeenten kunnen besparen door schaalvergroting, bijvoorbeeld door samenwerking met andere gemeenten. Volgens Wolbert en Voortman (GroenLinks) is het belangrijk dat gemeenten op een vroeger moment duidelijkheid krijgen over de beschikbare budgetten. Gemeenten worden gedwongen om lokale belastingen te verhogen door het wispelturige regeringsbeleid, constateert Krol (50PLUS).

Vragen over digitalisering overheid

Uiterlijk in 2017 zouden burgers en bedrijven zaken die ze met de overheid doen, digitaal moeten kunnen afhandelen. Maar Veldman en Voortman vrezen dat deze doelstelling niet wordt gehaald. Zij zien ook vertraging bij het beschikbaar stellen van open data door de overheid. Maar naast snelheid zijn zorgvuldigheid, privacy en kwaliteit evenzeer belangrijk, benadrukt Oosenbrug (PvdA), die ook pleit voor het gebruik van open standaarden. Van Toorenburg en Krol stellen dat de nadruk op digitalisering niet mag doorslaan: niet alle burgers gaan daarin mee. Laat burgers via internet meeschrijven aan wetsvoorstellen, suggereert Koşer Kaya, die pleit voor een proef hiermee.

Het debat gaat op 18 november verder met de reactie van minister Plasterk.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.