Aanpassing regulering seksbranche na bezwaren Eerste Kamer
16 juni 2016, wetsvoorstel - Vanwege bezwaren van de Eerste Kamer schrapt minister Van der Steur (Justitie) de registratieplicht voor prostitué(e)s en de daaruit voortvloeiende vergewisplicht van hun klanten.
In maart 2011 kreeg toenmalig minister van Justitie Opstelten een meerderheid van de Tweede Kamer achter zich voor de Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche. In de Eerste Kamer lukte dat niet. Er was steun voor de vergunningplicht voor seksbedrijven, maar niet voor de registratieplicht voor prostitué(e)s en de vergewisplicht, controle van de registratie door klanten. Daarom komt Van der Steur nu met een aangepast voorstel. Segers (ChristenUnie), Volp (PvdA) en Helder (PVV) zijn blij dat extra barrières worden opgeworpen tegen misstanden in de seksbranche. Maar het is spijtig dat het zo lang heeft geduurd en dat de registratieplicht is geschrapt, zegt Van der Staaij (SGP).
Geen registratieplicht voor prostitué(e)s
Verplichte registratie van prostitué(e)s brengt hun privacy in gevaar. Dit was en is het belangrijkste argument tegen dit onderdeel van het oorspronkelijke wetsvoorstel. Het is dan ook goed dat dit wordt geschrapt, vinden Van Tongeren (GroenLinks) en Swinkels (D66). Maar zij stellen vast dat sommige gemeenten toch tot registratie overgaan via lokale regelgeving. Gemeenten nemen gewoon hun verantwoordelijkheid bij het aanpakken van misstanden, het beschermen van een kwetsbare groep en het doorverwijzen naar de hulpverlening, zo reageert Van Toorenburg (CDA). Kooiman (SP) is tegen een registratieplicht, maar voor de hulpverlening aan prostitué(e)s zijn voldoende contactmomenten belangrijk. Daar sluit de minister zich bij aan.
Minimumleeftijd naar 21 jaar
Het is van belang te jeugdige vrouwen en mannen uit de prostitutie te houden, zo vindt de minister. Daarom wordt de minimumleeftijd voor prostitué(e)s verhoogd van 18 naar 21 jaar. Helder is daar blij mee, ook omdat de loverboyproblematiek zo beter kan worden aangepakt. Hoe wordt de leeftijdsgrens gehandhaafd?, vraagt Segers zich af. Van Oosten (VVD) en Swinkels vinden het onlogisch dat klanten van te jonge prostitué(e)s strafbaar zijn als ze gebruikmaken van de diensten van een legaal, vergund seksbedrijf: de exploitant zou de leeftijdsgrens moeten handhaven. Kooiman valt hen daarin bij.
Aandacht voor maatschappelijke positie prostitué(e)s
Wat kan er worden gedaan om de situatie van prostitué(e)s te verbeteren? Van Tongeren, Swinkels en Volp willen de sociale positie en de rechtspositie van sekswerkers versterken, onder andere door de drempels te verlagen voor contact met (overheids)instanties, zoals politie, gezondheidszorg en financiële instellingen. Het mag niet de bedoeling zijn dat een legaal beroep wordt tegengewerkt, zegt Van Oosten, die wijst op "het woud aan regels" in sommige gemeenten. Laat gemeenten een beleidsvisie opstellen over de mogelijkheden om prostitué(e)s te helpen uit de branche te stappen, suggereert Van der Staaij.
De Kamer sprak op 1 februari, 10 februari en 15 maart 2011 over het oorspronkelijke wetsvoorstel. Zij stemt op 21 juni over het wetsvoorstel en de ingediende moties.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.