Aandacht voor wachtlijsten in jeugdpsychiatrie
15 juni 2016, debat - Zijn de wachttijden in de jeugdpsychiatrie opgelopen door de decentralisatie naar de gemeenten? Wachtlijsten zijn van alle tijden, zegt staatssecretaris Van Rijn (Welzijn), die gemeenten aanspreekt op de vastgestelde normen.
Vanaf 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de (inkoop van) jeugdzorg. Dat deze decentralisatie gepaard ging met een bezuiniging van 450 miljoen, verklaart volgens Agema (PVV) de opgelopen wachttijden in de jeugdpsychiatrie. Maar volgens Van der Burg (VVD) mag geld nooit reden zijn om kinderen met psychische problemen niet te helpen: gemeenten zijn verplicht om de noodzakelijke zorg te regelen. Kwetsbare kinderen moeten gewoon hulp krijgen, vindt ook Ypma (PvdA). Zij denkt dat het publiceren van wachtlijsten en meer doorzettingskracht bij gemeenten kunnen helpen om problemen op te lossen.
Pleidooi voor hanteren maximale wachttijd
Pas gewoon de Treeknormen voor de maximale wachttijden toe, zegt Keijzer (CDA). Daar sluit Leijten (SP) zich bij aan: ouders en kinderen worden nu van het kastje naar de muur gestuurd. Maar de cijfers tonen aan dat het niet zo is dat minder kinderen hulp krijgen, stelt Van Rijn. De wachttijden zijn sinds 2014 ook niet langer geworden, maar er zijn lokale en regionale verschillen. De oorzaak hiervan wordt onderzocht. Ook de gemeenten moeten zich houden aan de normen en daarmee rekening houden bij hun inkoopbeleid, benadrukt de staatssecretaris. Verder moeten kinderen volgens hem vaker worden doorverwezen naar een zorgverlener die nog wel plek heeft.
De Kamer stemt op 21 juni over de ingediende motie.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.