Uitgelicht : Medische preventie

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) spreekt op donderdag 21 november van 10.00 tot 14.00 uur over medische preventie. Het overleg gaat onder andere over vaccinatiebeleid en bevolkingsonderzoeken. Namens het kabinet is staatssecretaris Karremans van het ministerie van VWS aanwezig.

In het midden een hand met een injectiespuit die een kinderarmpje rechts nadert.

Volg live

Het overleg is in de Troelstrazaal van de Tweede Kamer. Via de website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de app en website Debat Direct.

Agenda

U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen.

Vaccinatiebeleid

Het vaccinatiebeleid in Nederland is gericht op het beschermen van de bevolking tegen infectieziekten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) coördineert dit beleid. Het maakt deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Het programma biedt kosteloze vaccinaties aan kinderen. Dit omvat vaccinaties tegen ziekten zoals mazelen, polio en difterie. Er is ook een vaccinatieprogramma voor volwassenen. Dit programma richt zich op specifieke doelgroepen zoals ouderen en risicogroepen. Het omvat vaccinaties tegen bijvoorbeeld griep en COVID-19. 

Sterk aanbevolen

In Nederland is vaccinatie vrijwillig. Vaccinatie wordt sterk aanbevolen, omdat een hoge vaccinatiegraad zorgt voor groepsimmuniteit en het beschermen van kwetsbare bevolkingsgroepen. Het RIVM brengt jaarlijks het vaccinatierapport uit met daarin informatie over de vaccinatiegraden voor infectieziekten. Uit het rapport blijkt het aandeel baby’s en kleuters dat is gevaccineerd vrijwel gelijk is gebleven in vergelijking met vorig jaar. Bij kinderen vanaf 9 jaar is de vaccinatiegraad voor de meeste vaccinaties verder gedaald.

Bevolkingsonderzoeken

In Nederland worden bevolkingsonderzoeken uitgevoerd om vroegtijdig ziekten op te sporen. Dit gebeurt onder coördinatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Er zijn drie belangrijke landelijke screeningsprogramma’s: borstkankeronderzoek, baarmoederhalskankeronderzoek en darmkankeronderzoek. Deze onderzoeken zijn gratis en voor specifieke leeftijdsgroepen. Het doel is om ziekten in een vroeg stadium te ontdekken en tijdig te behandelen. Deelname is vrijwillig en helpt om de sterfte en de ziektelast in de bevolking te verminderen.

Kans op genezing

Vorig jaar werd bij meer dan 27.000 mensen kanker of een voorstadium gevonden. Dat blijkt uit de monitors van het RIVM. Door vroeg op te sporen en te behandelen, is de kans op genezing groter.

Terugkijken

Het debat is terug te zien en het woordelijk verslag is te lezen zodra dat klaar is.