Uitgelicht : Kwetsbaarheid van het Caribisch deel van het Koninkrijk voor criminaliteit
Het Caribisch deel van het Koninkrijk bestaat uit eilanden die kwetsbaar zijn voor (internationaal) georganiseerde criminaliteit en migratie. De commissie voor Justitie en Veiligheid debatteert hierover op woensdag 26 september van 13:30 tot 16:30 uur.
Volg live
Het overleg is in de Aletta Jacobszaal van de Tweede Kamer. Via de website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de app en website Debat Direct.
Agenda
U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen.
Werkbezoek Cariben
Het debat volgt op een werkbezoek dat de commissie voor Justitie en Veiligheid in augustus heeft afgelegd aan de eilanden Curaçao en Bonaire. Curaçao is net als Aruba en Sint Maarten een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, terwijl Bonaire samen met Saba en Sint Eustatius de bijzondere gemeenten van Nederland vormt. De eilanden en Nederland werken op verschillende manieren samen op het gebied van justitie en veiligheid.
Aanpak criminaliteit
Het thema van het werkbezoek was veiligheid, met name de verschillende onderdelen in de strafrechtketen die met de aanpak van criminaliteit te maken hebben. De delegatieleden bezochten verschillende partners binnen de strafrechtketen, zoals het Centrum voor Detentie en Correctie Curaçao (SDKK), de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland (JICN), en de Stichting Jeugdwerk Jong Bonaire. Ook spraken zij met de Staten (parlement) van Curaçao en de Eilandsraad van Bonaire.
Kleine eilanden
Het Caribisch deel van het Koninkrijk is kwetsbaar voor georganiseerde criminaliteit vanuit het Zuid-Amerikaanse vasteland en loopt risico om als doorvoerhaven gebruikt te worden. Migratie vanuit het buurland Venezuela, maar ook vanuit de Dominicaanse Republiek en Haïti, vormt een uitdaging voor het beperkt absorptievermogen van de eilanden.
Capaciteitsproblemen
Daarnaast zijn er grote capaciteitsproblemen bij vrijwel alle onderdelen van de strafrechtketen. Door de complexe staatsrechtelijke verhoudingen binnen het Koninkrijk der Nederlanden is het niet altijd duidelijk wie voor wat verantwoordelijk is.
Terugkijken
Het debat is terug te zien en het woordelijk verslag is te lezen zodra dat klaar is.