Uitgelicht : Hoorzitting over de hoge energieprijzen en het prijsplafond

De vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat houdt op 10 november 2022 van 10.00 tot 12.00 uur een hoorzitting over de hoge energieprijzen en de invoering van het prijsplafond. Voor de hoorzitting zijn energiebedrijven en de Autoriteit Consument & Markt (ACM) uitgenodigd.

De ACM houdt onder andere toezicht op energiebedrijven. Tijdens de hoorzitting zullen de genodigden hun visie op of standpunt over het onderwerp toelichten.

Volg live

De hoorzitting is in de Troelstrazaal van de Tweede Kamer. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de app en website Debat Direct.

Agenda

U kunt hier de stukken doornemen die bij de hoorzitting horen. De agenda van de hoorzitting is als volgt:

 

10.00-11.00 uur: energiebedrijven 

  • As Tempelman, CEO Eneco
  • Resi Becker, CEO Essent
  • Coen de Ruiter, Algemeen directeur Greenchoice

11.00-12.00 uur: ACM 

  • Martijn Snoep
  • Manon Leijten
  • Cateautje Hijmans van den Bergh

Hoge energieprijzen en prijsplafond

De huidige prijzen voor gas en elektriciteit zijn uitzonderlijk hoog. Om de energierekening voor huishoudens en andere kleinverbruikers van energie omlaag te brengen, neemt het kabinet maatregelen. Eén van de maatregelen is het invoeren van een tijdelijk prijsplafond. Dit prijsplafond betekent dat kleinverbruikers tot een vastgesteld jaarverbruik een maximale prijs per m3 gas en kwh elektriciteit betalen. Boven het vastgestelde jaarverbruik betalen zij de tarieven uit hun energiecontract met een energiebedrijf. Het prijsplafond is tijdelijk en zou in moeten gaan op 1 januari 2023. Het kabinet wil de energiebedrijven met een overheidssubsidie tegemoet komen in de kosten.

Midden- en kleinbedrijf (mkb)

Naast huishoudens komen ook mkb’ers met een hoog energieverbruik, zoals bakkerijen, in de problemen door de hoge energieprijzen. Bijvoorbeeld als zij de hoge energiekosten niet kunnen doorberekenen aan klanten. Met de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) wil het kabinet het energie-intensieve mkb helpen. Om in aanmerking te komen voor de vergoeding gelden een aantal voorwaarden. Net als bij het prijsplafond, geldt ook voor de TEK-regeling dat het om een tijdelijke maatregel gaat. Voor de langere termijn zet het kabinet ook in op regelingen voor energiebesparing en verduurzaming van het mkb.

Notaoverleg

Na de hoorzitting spreekt de Kamer van 13.00 uur tot 20.00 uur in een notaoverleg over het prijsplafond energie en de energiekosten van het mkb. Hiervoor komen minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie en minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat naar de Kamer. Dit overleg is in de Groen van Prinstererzaal van de Tweede Kamer. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren. U kunt hier alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Zodra het woordelijk verslag van het overleg klaar is, kunt u dit via deze link lezen.