E-mailprocedure : E-mailprocedure: Behandeling Artikel 100-brief inzake een aanvullende bijdrage ter bevordering van de maritieme veiligheid in de Rode Zee

De vergadering is geweest

8 april 2024
15:00 uur
Geachte (plv.) leden van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken,
 
Op onderstaande e-mailprocedure over het behandelvoorstel van de ‘Artikel 100-brief inzake een aanvullende bijdrage ter bevordering van de maritieme veiligheid in de Rode Zee’, is als volgt gereageerd:
 
•             De fracties van PVV, GroenLinks-PvdA, VVD, NSC, D66, BBB, CDA, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en SGP steunen het verzoek;
•             Van de overige fracties is geen reactie ontvangen.
 
Dat betekent dat er een meerderheid* is voor het verzoek en de gangbare Artikel 100-procedure zal worden gevolgd. U zult zo snel mogelijk worden geïnformeerd over de data van de technische briefing, de inbreng van de feitelijke vragen en het commissiedebat.
 
Met vriendelijke groet,
Sacha Dekker
Adjunct-griffier|Deputy clerk
Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken|Committee on Foreign Affairs
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 7.20, tweede lid, van het Reglement van Orde, luidende:
2. Een commissie kan buiten haar vergaderingen langs schriftelijke weg besluiten over een voorstel dat naar het oordeel van haar commissievoorzitter eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en stemde zij als bedoeld in artikel 8.25.

---
Geachte (plv.) leden van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken,
 
Vanmiddag heeft de Kamer een ‘Artikel 100-brief’ van het kabinet ontvangen inzake een aanvullende bijdrage ter bevordering van de maritieme veiligheid in de Rode Zee (zie onderstaande en bijgevoegde documenten). Gelet op de korte termijn waarmee de missie van start zou moeten gaan en omdat de eerstvolgende procedurevergadering pas op 18 april a.s. plaats zal vinden, wordt het volgende behandelvoorstel per e-mailprocedure* aan u voorgelegd:
  • Een technische briefing met het ministerie van Buitenlandse Zaken en Defensie;
  • Een feitelijke vragenronde;
  • De Artikel 100-brief agenderen voor een commissiedebat met een ‘derde termijn’ (conform de gangbare artikel-100 procedure).
 
U wordt zo spoedig mogelijk nader geïnformeerd over de planning van deze activiteiten. Hierbij verzoek ik u om uiterlijk maandag 8 april om 15.00 uur via ‘reply all’ te laten weten of uw fractie kan instemmen met dit behandelvoorstel.
 
Met vriendelijke groet,
Sacha Dekker
Adjunct-griffier|Deputy clerk
Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken|Committee on Foreign Affairs
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 7.20, tweede lid: “2. Een commissie kan buiten haar vergaderingen langs schriftelijke weg besluiten over een voorstel dat naar het oordeel van haar commissievoorzitter eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en stemde zij als bedoeld in artikel 8.25.” Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.