E-mailprocedure : E-MAILPROCEDURE - Verzoek om de hoorzitting Nederlandse bedrijven die zaken doen in Rusland op donderdag 16 februari a.s. in beslotenheid te voeren

De vergadering is geweest

15 februari 2023
10:00 uur
UITKOMST:

 Geachte (plv.) leden van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken,
 
Op onderstaande e-mailprocedure inzake het verzoek om de hoorzitting Nederlandse bedrijven die zaken doen in Rusland op donderdag 16 februari a.s. in beslotenheid te voeren, is als volgt gereageerd:
 
  • De fracties van CDA, GroenLinks en BBB steunen het verzoek niet;
  • Van de overige fracties is geen reactie ontvangen.
 
Dat betekent dat er geen meerderheid is voor het verzoek en dat de hoorzitting een openbare activiteit zal zijn. De bedrijven die zijn uitgenodigd zullen hierover geïnformeerd worden.

_________________________________


Geachte (plv.) leden van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken,
 
Middels een e-mailprocedure d.d. 10 februari jl. heeft uw commissie besloten om op verzoek van het lid Van der Lee (GroenLinks) een hoorzitting te organiseren over Nederlandse bedrijven die zaken doen in Rusland op donderdag 16 februari a.s. van 14.00 tot 15.00 uur. De volgende vijf bedrijven zijn naar aanleiding hiervan uitgenodigd voor deelname aan de hoorzitting: JDE Peet’s, Philips, Unilever, Swinkels Brewing Company en ING Nederland. De stand van zaken is als volgt:
  • Unilever heeft aangegeven bereid te zijn om deel te nemen, hun vertegenwoordiger is echter verhinderd op 16 februari a.s.;
  • Philips heeft aangegeven bereid te zijn om deel te nemen;
  • JDE Peet’s, ING Nederland en Swinkels Brewing Company hebben verzocht om beslotenheid, met het oog op de veiligheid van hun werknemers in Rusland.
 
Gezien de korte termijn waarop de hoorzitting zal plaatsvinden, wordt dit verzoek om beslotenheid middels e-mailprocedure aan u voorgelegd.
 
U wordt verzocht uiterlijk morgenochtend 15 februari 2023 om 10.00 uur aan te geven of u kunt instemmen met het verzoek om de hoorzitting Nederlandse bedrijven die zaken doen in Rusland besloten te houden. Spoedig daarna zal ik u informeren of het verzoek wordt gehonoreerd.*