E-mailprocedure : EU-voorstellen (688, 689): Richtlijn van de Raad - Bindende normen voor organen voor gelijke behandeling: al dan niet plaatsen behandelvoorbehoud

De vergadering is geweest

26 januari 2023
14:00 uur
Geachte leden en plaatsvervangend leden van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken,
 
Uw commissie heeft tijdens de procedurevergadering op 18 januari 2023 besloten om na ontvangst van het BNC-fiche per e-mailprocedure te besluiten of u een behandelvoorbehoud wenst te plaatsen op de volgende EU-voorstellen:
  • EU-voorstel: Richtlijn van de Raad - Bindende normen voor organen voor gelijke behandeling COM(2022) 689
  • EU-voorstel: Richtlijn Bindende normen voor organen voor gelijke behandeling COM(2022) 688
Over een eventueel behandelvoorbehoud zou uiterlijk donderdag 9 februari a.s. plenair moeten worden gestemd. Daarna moet binnen vier weken een apart commissiedebat worden gevoerd over deze voorstellen.
 
Mede op basis van het BNC-fiche adviseert uw staf om geen behandelvoorbehoud te plaatsen, maar een schriftelijk overleg (SO) te voeren over deze voorstellen.
 
U wordt verzocht uiterlijk donderdag 26 januari 2023 om 14.00 uur te laten weten (allen beantwoorden) of u met dit voorstel kunt instemmen. Spoedig daarna wordt u geïnformeerd over de uitkomst van deze e-mailprocedure. *
 
Indien u hiermee instemt wordt de inbreng ten behoeve van het schriftelijk overleg gepland op woensdag 15 februari a.s. om 14.00 uur. U ontvangt voorafgaand aan dit SO een stafnotitie (EU-signalering) van de EU-adviseur.
 
Toelichting BNC-Fiche en behandelvoorbehoud
 
Toelichting BNC-Fiche
Op 20 januari jl. is het BNC-fiche (Richtlijnen inzake standaarden voor gelijke behandelingsinstanties) ontvangen. Het kabinet constateert hierin dat het positief staat tegenover de voorstellen. Deze geven bindende minimumstandaarden die lidstaten moeten implementeren. Hiermee zal naar verwachting het beschermingsniveau tegen discriminatie significant verbeteren, wat een aanzienlijke positieve impact heeft op de situatie van (potentiële) slachtoffers van discriminatie. De strekking van de voorgestelde richtlijn strookt met het bestaande Nederlandse beleid. Nederland voldoet derhalve grotendeels aan de gestelde eisen in de voorstellen, waardoor slechts beperkte wijzigingen noodzakelijk zijn aan de huidige inrichting van het College en de anti-discriminatievoorzieningen. Het kabinet heeft nog wel een (beperkt) aantal aandachtspunten, die in het BNC-fiche worden genoemd.
Over de voorstellen vindt verdere besluitvorming plaats in de Raad Werkgelegenheid en Sociaal Beleid (WSB), waarop de kamercommissie SZW het voortouw heeft (commissiedebat 8 maart 2023).
 
Toelichting behandelvoorbehoud
Een behandelvoorbehoud heeft een tweeledig doel:
  1. De commissie voert eerst een overleg met de bewindspersoon over de Nederlandse inzet, voordat onomkeerbare stappen in de Brusselse onderhandelingen worden gezet.
  2. Kamer en kabinet maken informatieafspraken over hoe de Kamer nauw geïnformeerd blijft gedurende het maanden- tot soms jarenlange (grotendeels besloten) Brusselse onderhandelingstraject.
Een behandelvoorbehoud dient te worden geplaatst binnen twee maanden nadat een nieuw EU-voorstel uitkomt. Vervolgens wordt binnen vier weken een debat met de betrokken bewindspersoon gevoerd waarbij informatie-afspraken worden gemaakt. Tot die tijd wordt de bewindspersoon verzocht in de Brusselse onderhandelingen geen onomkeerbare stappen te zetten.
 
Met vriendelijke groet,
Marianne Verhoev
Adjunct-griffier commissie voor Binnenlandse Zaken

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    EU-voorstellen (688, 689): Richtlijn van de Raad - Bindende normen voor organen voor gelijke behandeling: al dan niet plaatsen behandelvoorbehoud

    Te behandelen:

    Loading data