E-mailprocedure : Verzoek reactie staatssecretaris J&V m.b.t. nareisbeperking

De vergadering is geweest

29 december 2022
12:00 uur
Van: Commissie J&V
Datum: 29 december 2022 om 12:01:07 CET
Aan: GC-Commissie-J&V
Onderwerp: J&V: Uitkomst SPOED e-mailprocedure verzoek reactie staatssecretaris J&V m.b.t. nareisbeperking
 
?
Geachte (plv.) leden van de commissie Justitie en Veiligheid,
 
Onderstaand verzoek van het lid Kuzu (DENK-fractie) wordt gesteund door de volgende fracties: SP, PvdA en BBB. Van de overige fracties is geen reactie ontvangen. Daarmee is er niet voldoende steun voor het voorstel. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid zal niet worden verzocht om een brief met betrekking tot de nareisbeperking.
 
Met vriendelijke groet,
Sophie Meijer
Adjunct-griffier vaste commissie voor Justitie en Veiligheid


Van: Commissie J&V
Verzonden: woensdag 28 december 2022 17:37
Aan: GC-Commissie-J&V 
Onderwerp: J&V: SPOED e-mailprocedure verzoek reactie staatssecretaris J&V m.b.t. nareisbeperking
 
Geachte (plv.) leden van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid,
 
Hieronder treft u aan een verzoek van het lid Kuzu (DENK-fractie). U wordt verzocht uiterlijk morgen, donderdag 29 december, om 12.00 uur kenbaar te maken of u met dit verzoek instemt.
 
Met vriendelijke groet, 
Maartje Burger
Adjunct-griffier
Vaste commissie voor Justitie en Veiligheid

 
Van: Tannaoui, M. 
Verzonden: woensdag 28 december 2022 16:50
Aan: Commissie J&V 
Onderwerp: verzoek spoed e-mailprocedure lid Kuzu
 
Geachte griffie,
 
Graag wil namens lid Kuzu een emailprocedure starten over het verzoek om de staatssecretaris te vragen om een brief met een reactie op het bericht dat de staatssecretaris de uitspraken van rechters over de nareisbeperking wil laten schorsen in afwachting van de uitspraak in hoger beroep. Deze reactie zouden wij graag uiterlijk aanstaande vrijdag 30 december om 18.00 uur willen ontvangen.
 
Hoe verhoudt zich dit tot de eerdere uitspraak van de Raad van State en artikel 6:16 van de Algemene Wet Bestuursrecht dat hoger beroep geen automatische schorsende werking heeft?
 
De staatssecretaris gaf in september aan dat er twijfels waren over de juridische haalbaarheid, maar dat hij dacht dat het wel kon. Toen de Kamer vroeg om een toetsing van de maatregel door de Raad van State, wilde de staatssecretaris dit niet. En nu rechter na rechter oordeelt dat deze maatregelen in strijd zijn met zowel Nederlands als Europees recht, wil hij deze uitspraken aan de kant schuiven en alsnog naar de Raad van State.
De staatssecretaris blijft zich beroepen op artikel 3 van het EVRM. Door deze maatregelen niet te treffen zou er ‘real and immediate risk of illtreatment’ ontstaan, omdat mensen anders buiten moeten slapen in Ter Apel. De rechter oordeelde dat dit niet aannemelijk is gemaakt omdat niet uit de cijfers blijkt dat er sinds het ingaan van de nareismaatregel reëel en onmiddellijk risico was dat mensen op straat moesten slapen vanwege onvoldoende opvangplekken. Die waren er namelijk wel.
 
De rechters in al deze zaken hebben geoordeeld dat de maatregelen in strijd zijn met Nederlands en Europees recht. Hoe kan de staatssecretaris dan nog volhouden dat dit niet zo is? Hoe veel uitspraken wil de staatssecretaris nog afwachten? We hebben na de toeslagenaffaire besloten dat de overheid de menselijke maat zou hanteren.  Is dit de menselijke maat? Vindt de staatssecretaris dit in lijn met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur?
 
Met vriendelijke groet,
Mariam Tannaoui
Politiek adviseur Fractievoorzitter & Tweede Kamerlid Farid Azarkan (DENK)
 

Agendapunten

  1. 1

    Verzoek reactie staatssecretaris J&V inzake nareisbeperking

    Te behandelen:

    Loading data