E-mailprocedure : [E-MAILPROCEDURE] Voorstel m.b.t. planning commissiedebat Eurogroep/Ecofinraad op donderdag 1 december 2022

De vergadering is geannuleerd

29 november 2022
16:00 uur
Commissie: Financiën
Van: Commissie Financiën 
Verzonden: maandag 28 november 2022 12:00
Aan: GC-Commissie-FIN 
CC: GC-Commissie-EU 
Onderwerp: [E-MAILPROCEDURE INGETROKKEN] Voorstel m.b.t. planning commissiedebat Eurogroep/Ecofinraad op donderdag 1 december 2022

Aan de (plv.) leden van de vaste Kamercommissie voor Financiën
i.a.a. de (plv.) leden van de vaste commissie voor Europese Zaken
 
Geachte leden,
 
Hedenochtend bereikte ons het bericht dat de minister van Financiën vanwege een tussengekomen dringende verplichting op donderdag 1 december niet langer beschikbaar is tussen 13.30 uur en 15.00 uur. Hierop heeft uw voorzitter moeten besluiten onderstaand voorstel in te trekken. Het commissiedebat Eurogroep/Ecofinraad zal aanvangen op het reeds geplande tijdstip van 10.00 uur.
 
Met vriendelijke groet,
Martijn Schukkink
Griffier commissie Financiën (wnd.)
 
Van: Commissie Financiën 
Verzonden: vrijdag 25 november 2022 18:25
Aan: GC-Commissie-FIN 
CC: GC-Commissie-EU 
Onderwerp: [E-MAILPROCEDURE] Voorstel m.b.t. planning commissiedebat Eurogroep/Ecofinraad op donderdag 1 december 2022
 
Aan de (plv.) leden van de vaste Kamercommissie voor Financiën
i.a.a. de (plv.) leden van de vaste commissie voor Europese Zaken

 
Geachte leden,
 
Eerder vanmiddag heeft u de geannoteerde agenda t.b.v. de Eurogroep en Ecofinraad van 5 en 6 december 2022 ontvangen. In de aanbiedingsbrief meldt de minister van Financiën het volgende:
 
De publicatie door de Europese Commissie van het voorstel voor een uitvoeringsbesluit van de Raad voor de goedkeuring van het Hongaarse herstelplan en de relevante informatie van de Commissie voor de besluitvorming over het uitvoeringsbesluit van de Raad voor het opschorten van EU-fondsen voor Hongarije in het kader van de MFK-rechtsstaatverordening wordt momenteel voor 30 november verwacht. Hoewel ik van mening ben dat dit te laat is voor agendering op de 6 december voorzie ik dat er brede steun zal zijn onder de lidstaten om deze zaken toch al op deze Ecofinraad te behandelen. In dat geval zal ik samen met mijn collega’s in het kabinet mijn uiterste best doen om u de appreciatie van de voorstellen en informatie van de Commissie en de Nederlandse inzet bij de besluitvorming op deze twee uitvoeringsbesluiten op donderdag 1 december aan uw Kamer te verzenden. In het geval dat een extra Ecofinraad wordt gepland later in december om deze zaken te bespreken zal ik u tijdig voorafgaand aan die extra Raad informeren.
 
Gelet op de mogelijkheid dat op de dag van het commissiedebat nog een appreciatie van de genoemde voorstellen bij de Kamer wordt ingediend, stelt uw commissievoorzitter voor om het commissiedebat twee uur uit te stellen en om 12.00 uur aan te vangen (eindtijd 15.00 uur) in plaats van om 10.00 uur (eindtijd 13.00 uur). N.b. In de procedurevergadering van afgelopen donderdag is besloten om een eerder geplande technische briefing die zou plaatsvinden op 1 december van 13.30 uur tot 14.30 uur uit te stellen tot een nader te bepalen datum.
 
Ik verzoek u mij uiterlijk op dinsdag 29 november 2022 om 16.00 uur te laten weten of u met het voorstel kunt instemmen (graag een Allen beantwoorden op dit e-mailbericht). Spoedig daarna zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen.
 
Voorts wijs ik u erop dat, indien u moties wilt indienen met stemmingen voorafgaand aan de Raad, u wordt verzocht uiterlijk dinsdag 29 november bij de plenaire Regeling van Werkzaamheden een vooraankondiging te doen van een tweeminutendebat inclusief stemmingen.
 
Toelichting
 
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 7.20, tweede lid, van het Reglement van Orde, luidende:
 
2. Een commissie kan buiten haar vergaderingen langs schriftelijke weg besluiten over een voorstel dat naar het oordeel van haar commissievoorzitter eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en stemde zij als bedoeld in artikel 8.25.
 
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 
Met vriendelijke groet,
Martijn Schukkink
Griffier commissie Financiën (wnd.)