E-mailprocedure : [SPOED E-MAILPROCEDURE] Voorstel commissiebrief n.a.v. signalen uit Ouderpanel Kinderopvangtoeslag en verdere behandeling

De vergadering is geweest

9 september 2022
14:00 uur
Commissie: Financiën
Aan de (plv.) leden van de vaste Kamercommissie voor Financiën
 
Geachte leden,
 
In de e-mailprocedure hebben de volgende fracties ingestemd met de twee voorstellen van de voorbereidingsgroep, bestaande uit de leden Inge van Dijk (CDA) en Van Raan (PvdD):
D66, PVV, SP, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, SGP, DENK, Volt, BBB. De fractie van de VVD stemt in met het versturen van de brief, maar wil een reactie van de staatssecretaris afwachten alvorens nadere stappen te overwegen. De overige fracties hebben niet gereageerd. Overigens heeft ook het thans niet in de commissie vertegenwoordigde lid Gündogan laten weten met beide voorstellen in te stemmen. Deze stem wordt evenwel niet meegerekend bij het bepalen van de uitslag.
 
Dat betekent dat beide voorstellen zijn aangenomen. De brief aan de staatssecretaris zal vandaag worden verstuurd, met het verzoek om een reactie voorafgaand aan het op donderdag 15 september om 19.00 uur te houden openbare commissiedebat. U ontvangt spoedig de convocatie voor dit debat.
 
Met vriendelijke groet,
Martijn Schukkink
Griffier commissie Financiën (wnd.)

 
Van: Commissie Financiën
Verzonden: donderdag 8 september 2022 17:31
Aan: GC-Commissie-FIN
Onderwerp: [SPOED E-MAILPROCEDURE] Voorstel commissiebrief n.a.v. signalen uit Ouderpanel Kinderopvangtoeslag en verdere behandeling
 
Aan de (plv.) leden van de vaste Kamercommissie voor Financiën
 
Geachte leden,
 
Naar aanleiding van besluitvorming in de extra procedurevergadering van dinsdag 6 september jl., waarin de commissie zich heeft voorgenomen om een besloten mondeling overleg te voeren met de staatssecretaris van Financiën – Toeslagen en Douane, n.a.v. zorgelijke signalen uit gesprekken met het Ouderpanel Kinderopvangtoeslag, heeft de voorbereidingsgroep, bestaande uit de leden Inge van Dijk (CDA) en Van Raan (PvdD), een voorstel uitgewerkt. Een nadere toelichting op dit voorstel treft u aan in deze stafnotitie [alleen in te zien door leden en medewerkers]. Hierin legt de voorbereidingsgroep u de volgende twee beslispunten voor:
 
  1. Stemt u in met bijgevoegde conceptbrief (zie bijlage 1 in de stafnotitie), gericht aan de staatssecretaris van Financiën – Toeslagen en Douane, met het verzoek om een reactie voorafgaand aan het beoogde overleg op donderdag 15 september a.s.?
  2. Stemt u ermee in dit overleg, waarvan de commissie zich had voorgenomen het in beslotenheid te voeren, alsnog in de vorm van een openbaar commissiedebat met een duur van 2 uur en spreektijden van 3 minuten per fractie in te plannen op donderdag 15 september a.s. om 19.00 uur?
 
Ik verzoek u mij uiterlijk morgen, vrijdag 9 september om 14.00 uur te laten weten of u met beide voorstellen kunt instemmen (graag een Allen beantwoorden op dit e-mailbericht). Spoedig daarna zal ik u informeren of de voorstellen zijn aangenomen.
 
Toelichting
 
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 7.20, tweede lid, van het Reglement van Orde, luidende:
 
2. Een commissie kan buiten haar vergaderingen langs schriftelijke weg besluiten over een voorstel dat naar het oordeel van haar commissievoorzitter eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en stemde zij als bedoeld in artikel 8.25.
 
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 
Met vriendelijke groet,
Martijn Schukkink
Griffier commissie Financiën (wnd.)