E-mailprocedure : [E-MAILPROCEDURE] Twee voorstellen voorbereidingsgroep EU voorstel digitaal covid certificaat

De vergadering is geweest

28 februari 2022
16:00 uur
De voorbereidingsgroep voor het EU voorstel digitaal covid certificaat, bestaande uit de leden Maeijer (PVV), Van den Berg (CDA), Bikker (ChristenUnie), Van der Plas (BBB) en Omtzigt, wil u de volgende twee voorstellen voorleggen:
 
  1. Een brief sturen aan de minister van VWS met de volgende verzoeken en inhoudelijke vragen:
    • Verzoek om een volledig BNC-fiche aan de Kamer te sturen, waarin wordt ingegaan op het krachtenveld (inclusief andere nationale parlementen en Europees Parlement), waarin een nadere (juridische) duiding wordt gegeven over de rechtsbasis, de bevoegdheden en constitutionele aspecten en waarin een sterkere proportionaliteitstoets wordt gegeven, te ontvangen voor donderdag 3 maart 2022 om 18.00 uur.
    • Verzoek om een tijdspad te sturen over de besluitvorming in de Raad met daarbij het verzoek het proces in de Raad voor de totstandkoming van een politiek akkoord pas af te ronden na het aflopen van de publieke consultatie (8 april 2022).
    • Verzoek om het proces rondom het parlementair behandelvoorbehoud (Kamerbreed aangenomen motie Omtzigt c.s. – Kamerstuk 25295-1782) zorgvuldig uit te voeren, betekenend dat er eerst een debat wordt gehouden waarin informatieafspraken worden gemaakt alvorens het parlementair behandelvoorbehoud kan worden opgeheven.
    • Inhoudelijke vragen:
      • Kan de minister een analyse geven van de gekozen rechtsbasis van Verordening 2021/953. In hoeverre is deze rechtsbasis nog correct gelet op de huidige status van de pandemie en de trend dat steeds minder landen inreisbeperkingen stellen als gevolg van de COVID-19 pandemie?
      • Kan de minister het tijdspad voor besluitvorming schetsen? Kan de minister aangeven waarom er in de Raad zoveel haast lijkt te worden gemaakt? Vindt besluitvorming in de Raad pas plaats nadat de publieke consultatie over het voorstel is afgelopen (dus na 8 april 2022)?
      • Kan de minister de bespreking van het voorstel voor de verlenging van verordening 2021/953 agenderen voor de EU-Gezondheidsraad van 29 maart 2022? 
      • Kan de minister een appreciatie geven van de wenselijkheid ten aanzien van een spoedprocedure voor de vaststelling van gedelegeerde handelingen, met name in het licht van democratische controle?
      • Kan de minister een appreciatie geven van de gedelegeerde handeling 2021/2288? Kan de minister daarbij een beoordeling geven van de vraag hoe deze gedelegeerde handelingen past passen binnen de gedelegeerde bevoegdheid van de Europese Commissie? Kan de minister aangeven of het opnemen van de geldigheid van het vaccinatiecertificaat onder de gedelegeerde bevoegdheid van de Commissie valt?
      • Kan de minister een nadere duiding geven van de zin “Daarnaast maakt het DCC veel meer mogelijk dan reizen binnen de EU” uit de kabinetsappreciatie van 25 februari jl.. Kan de minister bevestigen dat hiermee alleen wordt gerefereerd aan het gebruik van het DCC in internationale context?
      • Kan de minister aangeven welke positie Nederland hangende het parlementair behandelvoorbehoud inneemt in de Raadswerkgroepen die reeds plaatsvinden ter bespreking van het voorliggende EU-voorstel?
 
  1. Een brief namens de commissie VWS sturen aan andere nationale parlementen (van landen binnen de EU) waarin het verzoek wordt gedaan te wachten met besluitvorming over dit voorstel totdat de publieke consultatie is afgelopen, gelet op de zorgvuldigheid die nodig is bij een voorstel zoals het voorliggende waarin grondrechten worden geraakt.
 
De minister zal worden gevraagd uiterlijk donderdag 3 maart 2022 om 18.00 het BNC-fiche naar de Kamer te sturen en te reageren op bovenstaande verzoeken en inhoudelijke vragen.
 
U wordt verzocht uiterlijk hedenmiddag 28 februari 2022 om 16.00 uur aan te geven of u de twee verzoeken steunt.* Spoedig daarna zal ik u informeren over de uitkomst hiervan.
 
Hartelijke groet,
Mariska Neefjes
EU adviseur
Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit | Volksgezondheid, Welzijn & Sport

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    [E-MAILPROCEDURE] Twee voorstellen voorbereidingsgroep EU voorstel digitaal covid certificaat

    Te behandelen:

    Loading data