E-mailprocedure : [E-MAILPROCEDURE] - Voorstel van het lid Alkaya (SP) om het commissiedebat op 12 oktober over de Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag om te zetten in een notaoverleg.

De vergadering is geweest

6 oktober 2021
14:00 uur
Commissie: Financiën
[UITKOMST E-MAILPROCEDURE]

Aan de (plv.) leden van de vaste commissie voor Financiën,
 
Geachte leden,
 
In reactie op het aan de commissie Financiën per e-mail voorgelegde voorstel van het lid Alkaya (SP) tot het omzetten van het commissiedebat over de Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag in een notaoverleg op dinsdag 12 oktober van 18.00 tot 23.00 uur hebben de volgende fracties hun steun uitgesproken:
 
VVD, PVV, CDA, PvdA, GroenLinks, Volt, DENK, BBB en BIJ1.
 
Daarmee is het voorstel aangenomen.
Van de overige in de commissie vertegenwoordigde fracties is geen reactie ontvangen. Wel heeft het lid Omtzigt het voorstel gesteund.
 
Een herziene convocatie ontvangt u morgen.
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën
----------------------------------------------------

Aan de (plv.) leden van de vaste commissie voor Financiën

 
Geachte leden,
 
Tijdens de Regeling van werkzaamheden van hedenmiddag heeft het lid Alkaya (SP) verzocht om een plenair debat met de staatssecretaris van Financiën te houden op 13 of 14 oktober (dus na het commissiedebat dat plaatsvindt op 12 oktober), over de gebrekkige voortgang bij de compensatie voor het toeslagenschandaal. Dat verzoek is niet gehonoreerd; gesproken is wel over de mogelijkheid een notaoverleg te houden.
 
Na afloop van de Regeling heeft de heer Alkaya mij verzocht aan de commissie een alternatief voorstel voor te leggen.
 
De heer Alkaya stelt voor om het geplande commissiedebat van 12 oktober (van 18.00 tot 22.00 uur) over de Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag om te zetten in een notaoverleg op diezelfde datum, te houden van 18.00 tot 23.00 uur, waarbij de mogelijkheid bestaat om moties in te dienen.
 
Over de eventuele moties zou dan later in de week (voor aanvang van het herfstreces) kunnen worden gestemd; een plenair vervolg van het notaoverleg zou achterwege blijven.
 
Ik merk bij dat voorstel op dat mij is gebleken dat op genoemd tijdstip geen ander nota- of wetgevingsoverleg plaatsvindt, zodat artikel 7.27, derde lid, van het Reglement van Orde geen beletsel vormt voor de voorgestelde planning. Wel dient, indien de commissie het voorstel van de heer Alkaya zou steunen en besluit tot het houden van een notaoverleg over de Hersteloperatie, de Kamer op grond van het tweede lid van dat artikel met het tijdstip in te stemmen.
 
Mede namens de voorzitter van de commissie leg ik u het voorstel van de heer Alkaya ter besluitvorming voor.
 
Ik verzoek u mij uiterlijk morgen, woensdag 6 oktober 2021, om 14.00 uur, te laten weten of u met het voorstel kunt instemmen (graag door middel van een ‘Allen beantwoorden’ op dit e-mailbericht). Spoedig daarna zal ik u informeren over de uitkomst. *
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 7.20, tweede lid, van het Reglement van Orde, luidende:
2. Een commissie kan buiten haar vergaderingen langs schriftelijke weg besluiten over een voorstel dat naar het oordeel van haar commissievoorzitter eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en stemde zij als bedoeld in artikel 8.25.

 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën