E-mailprocedure : Verzoek van het lid Van Houwelingen om een reactie van minister VWS inzake berichtgeving gebrek aan IC-capaciteit

De vergadering is geweest

27 augustus 2021
13:00 uur
Onderstaand treft u aan een verzoek van het lid Van Houwelingen (FVD) om een reactie van de minister van VWS naar aanleiding van berichtgeving op Nu.nl over een blijvend en chronisch gebrek aan IC-capaciteit. Als onderdeel van het verzoek  heeft het lid Van Houwelingen nog een aantal aanvullende vragen toegevoegd.
 
Graag verneem ik uiterlijk vrijdag 27 augustus a.s. om 13.00 uur of u het verzoek van het lid Van Houwelingen steunt*. Spoedig daarna zal ik u informeren over de uitkomst.
 
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 7.20, tweede lid:
“2. Een commissie kan buiten haar vergaderingen langs schriftelijke weg besluiten over een voorstel dat naar het oordeel van haar commissievoorzitter eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en stemde zij als bedoeld in artikel 8.25.” Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 
 
Met vriendelijke groet,
Esmeijer, M.E.
plaatsvervangend griffier
GC Sociaal en Financieel

Van: Houwelingen, P. van 
Verzonden: donderdag 26 augustus 2021 17:21
Aan: Commissie VWS 
CC: Agema, F. 
Onderwerp: E-mailprocedure tekort IC-capaciteit
 
Beste Griffie (cc. Fleur Agema), 
 
Graag zou ik, indien mogelijk, een e-mailprocedure starten inzake steun voor verzoek om een reactie van de minister van VWS naar aanleiding van berichtgeving gisteren over een blijvend en chronisch gebrek aan IC-capaciteit:
 
?Ziekenhuizen leveren ic-capaciteit in door nijpend tekort aan zorgpersoneel | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
 
Daarbij zouden we graag willen dat er door het ministerie in ieder geval contact wordt gezocht met de IC-opleiding van het Universitair Medisch Centrum Maastricht (wij kunnen eventueel de contactgegevens aanleveren). Waarom? Omdat, begrijpen we naar aanleiding van een werkbezoek deze zomer, dit ziekenhuis er wél in geslaagd is het aantal opgeleide IC-verpleegkundigen de afgelopen anderhalf jaar te verveelvoudigen. Waarom is dat landelijk dan niet gelukt? En wat zou het ministerie hiervan kunnen leren?
Ook willen we graag dat de minister aandacht besteedt aan maatregelen die de afgelopen anderhalf jaar zijn en de maatregelen die in de zeer nabije toekomst worden genomen om de uitstroom te verminderen. Hoe kan het werk van IC-verpleegkundigen aantrekkelijker (en minder zwaar) worden gemaakt? Waarom is of wordt het loon van IC-verpleegkundigen bijvoorbeeld niet (aanzienlijk) verhoogd? Hoe kan de werklast op de IC worden verminderd?
Tot slot willen we graag dat de minister ingaat op de voordelen en nadelen van het inrichten van een versnelde en alleen op Covid gerichte IC-opleiding. Is dit onderzocht? Is de minister bereid hier werk van te maken? Zo nee, waarom niet?
Vanzelfsprekend kunnen fracties die dit verzoek steunen hun eigen vragen aan het verzoek toevoegen.
Met vriendelijke groeten en dank!
 
Pepijn van Houwelingen
 
Kamerlid
Forum voor Democratie
Tweede Kamer der Staten-Generaal

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    Verzoek van het lid Van Houwelingen om een reactie van minister VWS inzake berichtgeving gebrek aan IC-capaciteit

    Te behandelen:

    Loading data