E-mailprocedure : Verzoek petitieaanbieding Girls Rights Watch Wereldmeisjesdag 29 september 2020

De vergadering is geweest

16 september 2020
16:00 uur
Commissie: algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (2012-2021)
Aan de leden van de algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Geachte leden,
 
Bijgevoegd treft u een verzoek van Girls Rights Watch van Plan International om een petitie aan te bieden in het kader van Wereldmeisjesdag. Gezien de beperkte ruimte voor het fysiek aanbieden van petities, kan deze petitieaanbieding enkel plaatsvinden op dinsdag 29 september 13.15-13.30 uur in de Statenpassage.
 
Graag verneem ik uiterlijk morgen woensdag 16 september 16.00 uur, via een reply all op dit bericht, of u, namens uw fractie, instemt met het voorstel deze petitieaanbieding te organiseren op 29 september.
 
Met vriendelijke groet,
 
Eva Meijers
Adjunct-griffier
Commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Commissie voor Buitenlandse Zaken
Tweede Kamer der Staten-Generaal

 
Van: Baatenburg de Jong, Roman 
Verzonden: maandag 14 september 2020 11:21
Aan: Meijers, E. 
Onderwerp: 'Petitie' Girls Rights Watch Wereldmeisjesdag 6 oktober
 
 Den Haag 14 september,
 
 
Aan de leden van de algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
 
Geachte leden van de commissie,
 
Zondag 11 oktober is het voor de negende keer Wereldmeisjesdag. In aanloop naar dit moment, vraagt Plan International extra aandacht voor het belang van gelijke rechten en kansen voor meisjes wereldwijd.
 
Verzoek
Dit jaar op Wereldmeisjesdag belichten Plan International Nederland en haar jongerenlobbyisten verenigd in de Girls Rights Watch, de schokkende effecten van de coronacisis op het leven van meisjes in Afrika. Graag zouden wij daarom de algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een bijzonder urgent rapport willen aanbieden met de veelzeggende titel Under Siege, Impact of COVID-19 on Girls in Africa, en wel op dinsdag 6 oktober, vijf dagen voor Wereldmeisjesdag. Het rapport bevat data uit in totaal zes landen in West- en Oost-Afrika en presenteert aanbevelingen om meisjes beter te beschermen tegen de effecten van de pandemie.
  
Rapport
Het rapport is een rapid-assessment die laat zien welke fnuikende gevolgen de coronacrisis met zich meebrengt voor meisjes en jonge vrouwen, een doelgroep die disproportioneel wordt getroffen. Zo zitten 120 miljoen Afrikaanse meisjes noodgedwongen thuis als gevolg van de beperkende maatregelen; velen van hen vrezen nooit meer een klaslokaal van binnen te zullen zien. Deze omstandigheden hebben op hun beurt geleid tot een toename van gender gerelateerd- en seksueel geweld. Toename van genitale verminking van meisjes en jonge vrouwen in delen van het continent is een ander navrant gevolg.
 
Samenwerking
Under Siege is tot stand gekomen door een samenwerking van Plan International met het African Child Policy Forum, een onafhankelijk, pan-Afrikaans non-profit instituut dat beleidsonderzoek doet naar en dialoog entameert over ‘het kind in Afrika’. ACPF werkt vanuit de overtuiging dat kinderen prioriteit behoren te krijgen in de publieke zaak, niet alleen voor hun eigen welzijn maar ook om blijvende sociaaleconomische voorspoed te realiseren in Afrika. 
 
Plan International Nederland is onderdeel van Plan International, een onafhankelijke ontwikkelings- en humanitaire organisatie (dubbelmandaat) die werkt aan duurzame armoedebestrijding en gendergelijkheid in lage- en middeninkomenslanden.
 
Wij hopen dat u ons verzoek zou kunnen behandelen in uw procedurevergadering van 1 oktober.
 
In afwachting van uw besluit, namens de Girls Rights Watch van Plan International,
 
Hoogachtend,
 
 
Roman Baatenburg de Jong
Advocacy officer, Plan International

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    Verzoek Plan International Nederland en Girls Rights Watch tot aanbieding rapport 'Under siege, impact of COVID-19 on girls in Africa' d.d. 6 oktober 2020