E-mailprocedure : E-mailprocedure: verzoek brief Regering uitslag verkiezingen Wit Rusland

De vergadering is geweest

10 augustus 2020
18:00 uur

Geachte leden,
Hiebij leg ik u het voorstel voor van het lid Omtzigt, mede namens de leden Sjoerdsma, Voordewind en Van Helvert, om namens de commissie de minister van Buitenlandse Zaken te verzoeken de Kamer morgen in een brief te informeren over de verkiezingen in Wit Rusland en daarbij ook in te gaan op de in het verzoek geformuleerde vragen.
Graag ontvang ik uw reactie op dit voorstel, namens uw fractie, via reply all, uiterlijk nog vandaag voor 18.00 uur.
Theo van Toor, griffier

Geachte voorzitter en griffier,
De situatie in Wit Rusland, buurland van de Europese Unie (van 3 Unielanden) is zeer gespannen.  Er hebben verkiezingen plaatsgevonden waarvoor de internationale waarnemers niet welkom waren. 
Graag leg ik aan de commissie voor om uiterlijke morgen een brief van de regering te ontvangen over de situatie aldaar en in te gaan op de volgende zaken
 
-       Bent u bereid om, indien de onregelmatigheden erg groot zijn, samen met andere EU lidstaten, de uitslag van de verkiezingen niet te erkennen?
-       Bent u bereid om samen met ander EU landen de hoofden en hoge officieren van de veiligheidsdiensten onmiddellijk te waarschuwen dat zij op een zwarte lijst geplaatst zullen worden in de EU, zodat zij en hun familieleden nooit meer kunnen inreizen, indien geweld tegen de burgers voortduurt.
-       Is NL bereid om in EU verband aanvullende sancties tegen het huidige regime van Wit Rusland te nemen?
 
 
Vriendelijke groet,
Pieter Omtzigt, Martijn van Helvert, Sjoerd Sjoerdsma en Joel Voordewind
 

Agendapunten

  1. 1

    E-mailprocedure: verzoek brief Regering uitslag verkiezingen Wit Rusland

    Te behandelen:

    Loading data