E-mailprocedure : [SPOED E-MAILPROCEDURE] - Verzoek van het lid Leijten om beantwoording vragen over bericht 'eerste 100 ouders uitbetaald' en algemeen overleg op 12/13 augustus

De vergadering is geweest

7 augustus 2020
12:00 uur
Commissie: Financiën
Van: Commissie Financiën
Verzonden: vrijdag 7 augustus 2020 12:12
Aan: GC-Commissie-FIN
Onderwerp: [UITKOMST E-MAILPROCEDURE] - Verzoek van het lid Leijten om beantwoording vragen over bericht 'eerste 100 ouders uitbetaald' en algemeen overleg op 12/13 augustus
 
Aan de (plv.) leden van de vaste commissie voor Financiën
 
Geachte leden,
 
In de e-mailprocedure hebben de volgende fracties gereageerd op het voorstel van mevr. Leijten:
 
VVD, PVV, CDA, D66, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, SGP, DENK, 50PLUS.
 
Dhr. Omtzigt (CDA) gaf aan het voorstel te steunen, maar verbond zijn steun aan de voorwaarde dat het overleg een week later kan plaatsvinden en er een extra feitelijke vragenronde kan worden ingepland voorafgaand aan het algemeen overleg, in aanvulling op de vragen die mevr. Leijten reeds heeft voorgesteld. Alle genoemde fracties hebben aangegeven dit geamendeerde voorstel te steunen, dan wel het oorspronkelijke voorstel te steunen en geen bezwaar te hebben tegen de voorwaarden van dhr. Omtzigt.
 
Dat betekent dat het voorstel van mevr. Leijten, aangevuld met de voorwaarden zoals verwoord door dhr. Omtzigt, is aangenomen.
 
Na overleg met uw commissievoorzitter is voor het algemeen overleg de volgende datum gevonden: donderdag 20 augustus 2020 van 13.00 uur tot 16.30 uur. Uw commissievoorzitter stelt voor in dit algemeen overleg spreektijden te hanteren van maximaal 4 minuten per fractie. Daarnaast zal een convocatie worden verspreid voor een inbreng feitelijke vragen, aan te leveren uiterlijk maandag 10 augustus 2020 te 16.00 uur. De staatssecretaris zal worden verzocht deze vragen uiterlijk maandag 17 augustus 2020 te beantwoorden.
 
Met vriendelijke groet,
Martijn Schukkink
Adjunct-griffier commissie Financiën
Griffie commissies Sociaal en Financieel


----- 
Van: Commissie Financiën
Verzonden: woensdag 5 augustus 2020 10:54
Aan: GC-Commissie-FIN
Onderwerp: [SPOED E-MAILPROCEDURE] - Verzoek van het lid Leijten om beantwoording vragen over bericht 'eerste 100 ouders uitbetaald' en algemeen overleg op 12/13 augustus
 
Aan de (plv.) leden van de vaste commissie voor Financiën
 
Geachte leden,
 
Het lid Leijten stelt voor om naar aanleiding van de uitbetaling van de eerste 100 ouders die slachtoffer waren van fraudeonderzoeken rond kinderopvangtoeslagen onderstaande feitelijke vragen voor te leggen aan de staatssecretaris van Financiën – Toeslagen en Douane, met het verzoek de antwoorden uiterlijk maandag 10 augustus 2020 te ontvangen. Daarnaast stelt het lid Leijten voor om op woensdag 12 of donderdag 13 augustus een algemeen overleg te houden over de beantwoording van deze feitelijke vragen.
 
Ik verzoek u mij uiterlijk op vrijdag 7 augustus 2020 te 12.00 uur te laten weten of u kunt instemmen met:
  1. Het verzoek om beantwoording van onderstaande feitelijke vragen uiterlijk maandag 10 augustus;
  2. Het verzoek om hierover een algemeen overleg te houden op woensdag 12 of donderdag 13 augustus  
(graag een Allen beantwoorden op dit e-mailbericht). Spoedig daarna zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen.
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 
Met vriendelijke groet,
Martijn Schukkink
Adjunct-griffier commissie Financiën
Griffie commissies Sociaal en Financieel

----
 

Onderwerp: verzoek om opheldering en AO volgende week
 
Beste Griffier,
 
Via de website van de Belastingdienst zijn we afgelopen vrijdag geïnformeerd over het feit dat de eerste 100 ouders zijn uitbetaald: https://services.belastingdienst.nl/toeslagen-herstel/eerste-100-ouders-uitbetaald/. Omdat deze procedure de start is van een aanpak voor het vervolg, wil de SP opheldering over hoe deze betaling is verlopen en na ommekomst van de antwoorden hierover een algemeen overleg. Het spoedeisend belang hierachter is, dat wanneer nu zaken verkeerd aangepakt worden er voor toekomstige behandeling een verkeerde aanpak ligt. Liefst zou de SP maandag de vragen beantwoord willen zien om dan volgende week op woensdag of donderdag een AO te kunnen houden.
 
1
Hoe zijn de eerste 100 ouder geselecteerd?
2
Op welke wijze is hun situatie getoetst aan schrijnendheid?
3
Met hoeveel ouders is een persoonlijk (face-to-face) gesprek gevoerd als start van de behandeling, conform motie Leijten (35468-29)
4
Is er ouders de kans gegeven hun verhaal te doen?
5
Is met ouders besproken of ze hun dossier willen en hebben ze inzage gekregen in alle relevante onderliggende stukken voor de beoordeling, conform amendement Omtzigt/Leijten 35468-36)
6
Klopt het dat ouders na de compensatie zich moeten richten tot de commissie voor vervolgschade?
7
Welke positie neemt ‘vaktechniek’ in, in de procedure? Waarom is niet het oordeel van de zaakbehandelaar en de commissie van wijzen voldoende om een besluit te kunnen nemen?
8
Met hoeveel van de 100 ouders is de compensatie besproken en toegelicht in een persoonlijk gesprek, zoals de Nationale Ombudsman voorstelt in de regels voor schadevergoedingen?
9
Zijn er ouders gecompenseerd die zich niet uit eigen beweging gemeld hadden, maar uit CAF-dossiers kwamen? Zo ja, hoeveel?
10
Hoe zijn die ouders die zich niet eerder gemeld hebben meegenomen in het proces van compensatie?
11
Klopt het dat er een ‘klantreis’ is gemaakt voor ouders – waarmee de procedure zal worden gevisualiseerd? Zo ja, kan de Kamer die ontvangen?
12
Welke instructies hebben er ten grondslag gelegen aan de wijze van compenseren van de eerst 100 ouders? Kan de Kamer die ontvangen?
13
Is het ouderpanel of de “BAK” betrokken geweest bij het proces van de compensatie? Zo ja, hoe? Zo neen, waarom niet?
 
 
 
Met vriendelijke groet,
 
 
Renske Leijten
SP Kamerlid Financiën en Europa
 

 

Agendapunten

  1. 1

    [SPOED E-MAILPROCEDURE] - Verzoek van het lid Leijten om beantwoording vragen over bericht 'eerste 100 ouders uitbetaald' en algemeen overleg op 12/13 augustus

    Te behandelen:

    Loading data