E-mailprocedure : [E-MAILPROCEDURE] - Aanbod van de minister van Financiën voor een besloten, vertrouwelijke briefing op maandag 15 juni over Staatsdeelnemingen

De vergadering is geweest

12 juni 2020
20:00 uur
Commissie: Financiën
UITKOMST E-MAILPROCEDURE

Geachte leden,
 
Op onderstaand voorstel tot het aanvaarden van het aanbod van de minister van Financiën om een besloten en vertrouwelijke technische briefing te organiseren zijn instemmende reacties ontvangen van de volgende fracties:
 
VVD, PVV, CDA, D66, SP, GroenLinks, SP, PvdA (met een opmerking) en ChristenUnie.
 
De overige fracties hebben (binnen de noodgedwongen korte reactietermijn) nog niet gereageerd.
 
Het voorstel wordt gesteund door een meerderheid van de Kamer en is daarmee aangenomen. De technische briefing zal maandag 15 juni worden gehouden van 15.00 tot 16.15 uur.
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën
-----------------------------------------------------------------
Aan de (plv.) leden van de vaste commissie voor Financiën
 
Geachte leden,
in het bijzonder de woordvoerders Staatsdeelnemingen,
 
Zojuist heeft de minister van Financiën laten weten dat hij graag de commissie Financiën aanbiedt om op korte termijn in het Kamergebouw een besloten en vertrouwelijke technische briefing te geven over Staatsdeelnemingen. Namens de commissievoorzitter leg ik u dit aanbod via deze e-mailprocedure ter besluitvorming voor.
 
Het aanbod van een vertrouwelijke briefing moet worden gezien in het licht van de brief van de ministers van Financiën en van Infrastructuur en Waterstaat d.d. 24 april jl. over mogelijke steunmaatregelen Air France-KLM.
Daarin is het volgende gemeld:
“Zoals de minister van Financiën ook heeft aangegeven tijdens het vertrouwelijk overleg met de woordvoerders staatsdeelnemingen van de vaste Kamercommissie voor Financiën van de Tweede Kamer, bestaat ook de mogelijkheid om hen vervolgens in meer detail vertrouwelijk te informeren over de mogelijke steunmaatregel van de Nederlandse en Franse staat aan Air France - KLM. Dit zullen wij doen volgens de werkafspraken voor vertrouwelijke overleggen over overheidsmaatregelen die van toepassing is op dit soort situaties en zoals deze met de vaste Kamercommissie voor Financiën van de Tweede Kamer zijn vastgesteld. Indien de steunmaatregel definitief is, zullen beide Kamers opnieuw geïnformeerd worden en zal een incidentele suppletoire begroting worden aangeboden ten behoeve van autorisatie, indien nodig vergezeld van een ingevuld garantiekader risicoregelingen.”
 
Voorgesteld wordt het aanbod van de minister te aanvaarden om een besloten, vertrouwelijke technische briefing te geven over Staatsdeelnemingen op maandag 15 juni 2020 van 15.00 tot 16.15 uur.
 
Indien de commissie het aanbod van een briefing aanvaardt, zal deze worden gehouden in de Thorbeckezaal, met inachtneming van de geldende corona-gerelateerde hygiënemaatregelen.
 
Ik verzoek u mij uiterlijk  - met excuus voor de korte reactietermijn - hedenavond, 12 juni 2020 om 20.00 uur te laten weten of u met het voorstel kunt instemmen (graag een Allen beantwoorden op dit e-mailbericht). Daarbij verzoek ik ook om aan te geven of u van plan bent deel te nemen aan de aangeboden briefing. Spoedig daarna zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen.*
 
Ik merk over de beoogde opzet van de briefing het volgende op.
  • De minister, ondersteund door een of enkele ambtenaren, zal een update geven van de ontwikkelingen sinds de brief van 24 april.
  • De Dienst Verslag en Redactie zal een vertrouwelijk stenografisch verslag van de technische briefing maken, dat door de deelnemers aan de briefing achteraf bij de griffier kan worden ingezien.
  • Bij de briefing kan, in verband met de wens het aantal bij vergaderingen aanwezige leden vanwege de coronacrisis zo klein mogelijk te houden, per fractie één lid van de commissie Financiën aanwezig zijn. Aanwezigheid van maximaal één lid per fractie volgt bovendien ook uit de werkafspraken die de commissie met de minister heeft vastgesteld.
  • De werkafspraken voorzien in het ter ondertekening voorleggen aan de deelnemers aan de vertrouwelijke briefing van een zogenoemde insidersverklaring, indien in het overleg mogelijk koersgevoelige informatie wordt gedeeld. Ten aanzien van dergelijke informatie geldt namelijk het mededelingsverbod van artikel 10 van de Verordening Marktmisbruik. Deelnemers die bij een eerder overleg over hetzelfde onderwerp al een insidersverklaring hebben ondertekend, hoeven dat niet nogmaals te doen.
  • Ten aanzien van de gedachtewisseling in de besloten briefing dient op grond van artikel 143 van het Reglement van Orde geheimhouding in acht te worden genomen. Zoals is neergelegd in de genoemde werkafspraken, mogen de deelnemers aan de vertrouwelijke briefing evenwel hun fractievoorzitters inlichten over hetgeen wordt besproken. In dat geval zal, indien koersgevoelige informatie wordt gedeeld, de fractievoorzitter ook een insidersverklaring moeten ondertekenen.
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.


Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën