E-mailprocedure : [SPOED E-MAILPROCEDURE] - Voorstel van de leden Lodders, Omtzigt en Van Weyenberg tot het houden van een technische briefing over de Wet hardheidsaanpassing Awir

De vergadering is geweest

29 mei 2020
11:00 uur
Commissie: Financiën
Geachte leden,
 
Op het voorstel namens de fracties van VVD, CDA en D66 om een technische briefing over de Wet hardheidsaanpassing Awir te houden (en om in verband daarmee de inbrengtermijn voor het verslag op te schuiven) is instemmend gereageerd door de volgende fracties:
                PVV, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en 50PLUS.
 
Van de overige fracties is geen reactie ontvangen.
Het voorstel is aangenomen.
 
In de reactie namens de SP-fractie heeft mevrouw Leijten verzocht om de technische briefing, welke wordt verzorgd door ambtenaren, in het openbaar te laten houden. Bij dat verzoek hebben enkele andere leden zich aangesloten.
De staatssecretaris heeft desgevraagd inmiddels laten weten dat in dit geval tegen het houden van een openbare briefing geen bezwaar bestaat.
 
Mevrouw Leijten heeft in haar reactie eveneens opgenomen dat zij de commissie wil voorstellen een gesprek met betrokken ouders te voeren en de Nationale ombudsman uit te nodigen voor een gesprek. Dat voorstel zal in een afzonderlijke e-mailprocedure aan u worden voorgelegd.
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Aan de (plv.) leden van de vaste commissie voor Financiën
 
Geachte leden,
 
Uw commissie heeft de termijn voor het leveren van inbreng voor het verslag over de Wet hardheidsaanpassing Awir bepaalt op morgen, vrijdag 29 mei om 16.00 uur. De leden Lodders, Omtzigt en Van Weyenberg hebben vanmiddag het voorstel gedaan (zie onderstaand bericht) om deze inbrengtermijn op te schorten, teneinde aanstaande woensdag het houden van een technische briefing over het wetsvoorstel mogelijk te maken.
 
Uit navraag bij het ministerie is gebleken dat de staatssecretaris van Financiën uw commissie inderdaad aanbiedt een besloten technische briefing door ambtenaren te laten verzorgen. Na afstemming binnen de Kamer is voorts gebleken dat deze briefing kan worden georganiseerd op woensdag, 3 juni, van 9.45 tot 10.45 uur in de Thorbeckezaal.
 
Mede namens de voorzitter van uw commissie leg ik u hierbij dan ook de volgende vragen voor.
  1. Wenst u het aanbod van een op 3 juni om 9.45 uur te houden besloten technische briefing te aanvaarden; en zo ja:
  2. Stemt u in met het verplaatsen van de termijn voor het leveren van de inbreng voor het verslag naar woensdag 3 juni, om 18.00 uur?
Ik verzoek u mij uiterlijk morgen, vrijdag 29 mei 2020 om 11.00 uur te laten weten of u met het voorstel kunt instemmen (graag een Allen beantwoorden op dit e-mailbericht). Spoedig daarna zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen.*
 
Met het ministerie is besproken dat, wanneer op genoemd tijdstip de inbreng voor het verslag wordt geleverd, de beantwoording van de gestelde vragen uiterlijk op maandag 8 juni aan de Kamer wordt gezonden, met het oog op de vooralsnog op woensdag 10 juni voorziene plenaire behandeling van het wetsvoorstel.
 
Tot slot merk ik, mede namens de voorzitter, op dat indien wordt besloten tot het aanstaande woensdag houden van deze technische briefing direct aansluitend daarop van 10.45 tot 11.30 uur een (fysieke) procedurevergadering zal worden gehouden. De op 10 juni beoogde procedurevergadering kan namelijk geen doorgang vinden vanwege samenloop met de plenaire behandeling van het onderhavige wetsvoorstel.
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.

 
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën
 
 
Van: Lodders H.
Verzonden: donderdag 28 mei 2020 15:44
Aan: Commissie Financiën
CC: Mulder, Anne
Onderwerp: Verzoek
Urgentie: Hoog
 
Beste Griffie,
 
Mede namens Pieter Omtzigt en Steven van Weyenberg wil ik de collega’s steun vragen om het kabinet te verzoeken tot het organiseren van een technische briefing over het wetsvoorstel Wet hardheidsaanpassing Awir. Ik heb begrepen dat het mogelijk zou moeten zijn om deze technische briefing uiterlijk volgende week woensdag (03-06)  te organiseren. Als er voldoende steun is voor het voorstel is het aanvullende verzoek de datum Inbreng verslag uit te stellen tot bijvoorbeeld woensdagavond 20.00 uur (afhankelijk van het tijdstip TB).
 
Met groet,
Helma Lodders