E-mailprocedure : Voorstel van het lid Leijten (SP) om een reactie te vragen op een RvS-uitspraak over terugvorderen van toeslagen

De vergadering is geweest

24 oktober 2019
10:00 uur
Commissie: Financiën
Van: Commissie Financiën
Verzonden: donderdag 24 oktober 2019 10:09
Aan: GC-Commissie-FIN
Onderwerp: [UITKOMST E-MAILPROCEDURE] - Voorstel van het lid Leijten (SP) om een reactie te vragen op een RvS-uitspraak over terugvorderen van toeslagen
 
Aan de leden van de vaste commissie voor Financiën
 
Geachte leden,
 
In reactie op de e-mailprocedure hebben de volgende fracties laten weten het onderstaande voorstel te steunen: VVD, PVV, CDA, D66, GroenLinks, PvdA, PvdD en 50PLUS. De overige fracties hebben niet gereageerd. Dat betekent dat het voorstel is aangenomen.
 
De staatssecretaris van Financiën zal om een reactie worden verzocht, te ontvangen vóór het wetgevingsoverleg over het Belastingplan 2020 op maandag 28 oktober 2019, op een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van woensdag 23 oktober 2019 inzake het terugvorderen van (kinderopvang)toeslagen. Daarnaast zal de staatssecretaris worden gevraagd de door het lid Leijten genoemde Richtlijnen verwijtbaarheid naar de Kamer te sturen en antwoord te geven op de vraag hoeveel personen worden beschouwd als fraudeur met het predicaat “opzet of grove schuld”.
 
Met vriendelijke groet,
Martijn SchukkinkVan: Commissie Financiën
Verzonden: woensdag 23 oktober 2019 11:40
Aan: GC-Commissie-FIN
CC: Commissie Financiën
Onderwerp: [E-MAILPROCEDURE] - Voorstel van het lid Leijten (SP) om een reactie te vragen op een RvS-uitspraak over terugvorderen van toeslagen
 
Aan de leden van de commissie Financiën
 
Geachte leden,
 
Het lid Leijten (SP) stelt voor om een reactie te vragen aan de staatssecretaris van Financiën, te ontvangen vóór het wetgevingsoverleg over het Belastingplan 2020 op maandag 28 oktober, op een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van hedenochtend inzake het terugvorderen van (kinderopvang)toeslagen.
Zie haar voorstel in het onderstaande bericht. In dat bericht doet zij tevens het voorstel om de staatssecretaris te vragen de door haar genoemde Richtlijnen verwijtbaarheid naar de Kamer te sturen en antwoord te geven op de vraag hoeveel personen worden beschouwd als fraudeur met het predikaat “opzet of grove schuld”.
 
Ik verzoek u uiterlijk donderdag 24 oktober 2019 om 10.00 uur, kenbaar te maken of u instemt met het beschreven, tweeledige voorstel van het lid Leijten (graag een Allen beantwoorden op dit emailbericht).
Spoedig na het verstrijken van de reactietermijn zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen.*
 
De uitspraak van de Raad van State treft u hier aan: https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/@118142/201802802-1-a2/
Over de uitspraak is een persbericht uitgebracht: zie de bijlage.
 
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
 

Agendapunten

  1. 1

    Voorstel van het lid Leijten (SP) om een reactie te vragen op een RvS-uitspraak over terugvorderen van toeslagen

    Te behandelen:

    Loading data