E-mailprocedure : [e-mailprocedure] - Voorstel tot het voeren van schriftelijk overleg over het Brexit-rapport van de Rekenkamer

De vergadering is geweest

12 december 2018
9:30 uur
Commissie: Financiën
UITKOMST E-MAILPROCEDURE:

Geachte leden,
 
Het verzoek van de fracties van VVD en CDA, zoals gedaan door de leden Lodders en Omtzigt, heeft in deze e-mailprocedure de steun gekregen van de fracties GroenLinks, SP en 50PLUS. Tezamen vormen deze fracties een meerderheid van de Kamer.
Het voorstel is derhalve aangenomen.
 
De fracties die hierboven niet zijn genoemd, hebben niet gereageerd.
 
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën


_________________________________________________
Aan de (plv.) leden van de vaste commissie voor Financiën,
 
In afschrift aan de (plv.) leden van de commissie Europese Zaken,
 
Geachte leden,
 
Mevrouw Lodders (VVD) doet, mede namens de heer Omtzigt (CDA), het voorstel om over het gisteren gepubliceerde Brexit-rapport (zie Parlis) van de Algemene Rekenkamer over de voorbereiding op financiële en economische gevolgen en consequenties voor de Douane een schriftelijk overleg te voeren met de regering en feitelijke vragen daarover voor te leggen aan de Rekenkamer. Zie het hieronder opgenomen bericht.
 
Nu over dat rapport morgenochtend om 10.00 uur een technische briefing wordt gegeven, leg ik - in overleg met de commissievoorzitter - u het voorstel door middel van deze e-mailprocedure ter besluitvorming voor.
Wat betreft de termijn waarop het schriftelijk overleg moet worden gevoerd, heeft mevrouw Lodders haar voorstel aan mij als volgt toegelicht: de termijn voor de inbreng voor het schriftelijk overleg resp. voor het stellen van feitelijke vragen aan de Rekenkamer zou kort vóór het kerstreces kunnen worden bepaald, zodat – na ontvangst van de beantwoording – kort na het reces eventueel een VSO kan worden aangevraagd.
 
Ik verzoek u uiterlijk morgen, woensdag 12 december 2018, om 9.30 uur kenbaar te maken of u met het voorstel van mevrouw Lodders en de heer Omtzigt kunt instemmen (graag een Allen beantwoorden op dit emailbericht). Spoedig daarna zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen.*
 
Indien het voorstel op voldoende steun kan rekenen, zal de inbrengtermijn voor het schriftelijk overleg en het stellen van de feitelijke vragen worden bepaald op donderdag 20 december 2018, om 14.00 uur (tegelijk met de inbreng voor de feitelijke vragen over het EY Rapport Voorbereiding Douane Brexit).
 
Spoedig  na het verstrijken van de reactietermijn zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen.*
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.

Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën