E-mailprocedure : E-mailprocedure - Voorbereiding extra Eurogroep-vergadering op 19 november 2018

De vergadering is geweest

13 november 2018
13:00 uur
Commissie: Financiën
UITKOMST E-MAILPROCEDURE:
Geachte leden,
 
Op de aan u voorgelegde vraag over het al dan niet afzien van een overleg met de minister naar aanleiding van de door hem aangekondigde extra Eurogroep-vergadering op maandag 19 november aanstaande zijn reacties ontvangen van de fracties van VVD, PVV, CDA, D66, SP en 50PLUS.
 
De fracties van SP, 50PLUS en PVV hebben uitdrukkelijk meegedeeld een algemeen overleg (AO) te willen houden. De fractie van D66 heeft gemeld dat zowel een AO als een schriftelijk overleg (SO) mogelijk zou kunnen zijn en de fractie van het CDA heeft een voorkeur uitgesproken voor een SO. De fractie van de VVD heeft laten weten dat haar standpunt ervan afhangt of er een (geannoteerde) agenda voor de extra Eurogroepvergadering is.
 
De conclusie uit deze reactie is dat er geen meerderheid bestaat voor het afzien van het houden van een algemeen overleg met de minister van Financiën, zoals dat gebruikelijk wordt gevoerd in de aanloop naar een Eurogroep-vergadering.
In overleg met de minister zal daarom een datum en een tijdstip worden bepaald voor het nog deze week te houden algemeen overleg Eurogroep. De donderdag heeft daarbij de voorkeur. U ontvangt zo snel mogelijk een convocatie.
 
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber

Griffier van de vaste commissie voor Financiën

----------------------------------------------------------------------
Aan de leden van de vaste commissie voor Financiën

 
Geachte leden,
 
In het bijzonder de woordvoerders Eurogroep/Ecofinraad,
 
Namens de voorzitter van de commissie voor Financiën leg ik u de vraag voor of u al dan niet wilt afzien van het voeren van een overleg met de minister over de hedenmiddag aangekondigde extra Eurogroep-vergadering op maandag 19 november a.s.
Ik verzoek u voor dinsdagmiddag, 13 november, 13.00 uur te reageren.
 
Nu het gebruikelijk is dat een Eurogroep-vergadering wordt voorafgegaan door een algemeen overleg van de commissie met de minister, gaan uw voorzitter en ik er vooralsnog van uit dat een meerderheid van de Kamer deze week nog wel een algemeen overleg wil voeren.
Dat overleg zou dan nog deze week moeten worden gehouden, en niet mogen samenvallen met de (plenaire) behandeling van het Belastingplan op dinsdag- en woensdagmiddag en -avond. Een alternatief zou kunnen zijn dat deze week een schriftelijk overleg wordt gevoerd, waarbij de minister zou kunnen worden verzocht op een dusdanig moment de vragen van de commissie te beantwoorden, dat een VSO (op donderdagavond) nog mogelijk zou zijn.
 
NB: er is nog geen officiële agenda is voor de extra Eurogroep.
 
Deze e-mailprocedure kan resulteren in verschillende uitkomsten: ik verzoek u daarom in uw reactie kenbaar te maken welke van de uitkomsten de voorkeur heeft van de fractie die u vertegenwoordigt (graag een Allen beantwoorden op dit emailbericht). Spoedig daarna zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen.*
 
  1. Indien uit uw reacties kan worden afgeleid dat een absolute meerderheid van de Kamer wel prijs stelt op het (zoals gebruikelijk) houden van een algemeen overleg, zal dat worden gepland op woensdag of donderdag (NB: op dit moment heb ik nog geen zicht op de agenda van de minister).
  2. Indien uit uw reacties kan worden afgeleid dat een absolute meerderheid van de Kamer juist geen prijs stelt op het houden van een algemeen overleg, zal dat niet worden gepland.
  3. Indien uit uw reacties kan worden afgeleid dat een absolute meerderheid van de Kamer prijs stelt op het voeren van een schriftelijk overleg, zal de termijn voor het indienen van uw inbreng worden vastgesteld op woensdagmiddag 12.00 uur.
  4. Indien uit uw reacties kan worden afgeleid dat een absolute meerderheid van de Kamer ervan afziet om in de aanloop naar de extra Eurogroep-vergadering van 19 november 2018 overleg met de minister te voeren, dan zal dat morgenmiddag bij brief aan de minister worden meegedeeld.
Van fracties die niet reageren, wordt aangenomen dat zij de voorkeur geven aan het wel houden van een algemeen overleg (optie 1), nu het gebruikelijk is dat een AO plaatsvindt in de aanloop naar een Eurogroep-vergadering.
 
Ter toelichting op het bovenstaande wijs ik nog op het volgende.
[NIET OPGENOMEN - betreft verwijzingen naar conceptverslag AO d.d. 1 november 2018 en naar verslag Eurogroep/Ecofinraad 5 en 6 november 2018
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën