Gesprek : Bijeenkomst voor fractiemedewerkers over Europese prioriteiten 2012 Werkprogramma Europese Commissie

De vergadering is geweest

29 oktober 2012
15:00 - 16:30 uur
Locatie: zaal is gewijzigd in de Dreeskamer (N106)
Commissie: Europese Zaken

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    Bijeenkomst voor fractiemedewerkers over Europese prioriteiten 2012 Werkprogramma Europese Commissie

    Beste medewerkers van alle Kamerfracties,

    Op 23 oktober a.s. verschijnt het Werkprogramma 2013 van de Europese Commissie. Zoals gebruikelijk zal de Tweede Kamer uit dit Werkprogramma haar Europese prioriteiten vaststellen. Elke Kamercommissie gaat hiermee de komende weken aan de slag. De EU-staf van de Tweede Kamer wil jullie hierbij graag uitnodigen voor een toelichting op dit selectieproces.

    Het Werkprogramma
    De Europese Commissie maakt ieder jaar een werkprogramma. Hierin staat welke EU-voorstellen zij van plan is in de loop van het volgend jaar te publiceren. Alle mededelingen, actieplannen, richtlijnen en verordeningen staan er in opgesomd. Als de voorstellen die in het Werkprogramma staan in de loop van 2013 uitkomen, vormen zij de basis voor de onderhandelingen tussen de lidstaten in de Raad van Ministers en het Europees Parlement.

     

    Europese prioriteiten Tweede Kamer
    Zoals elk jaar kiezen de Kamercommissies hun Europese prioriteiten uit dit Werkprogramma. Dit is een belangrijk proces, omdat deze prioriteiten voor een groot deel de Europa-gerelateerde activiteiten van de commissies in 2013 bepalen. Met het kiezen van een prioriteit geeft de Kamer aan dat zij het Europese voorstel bijzonder aandacht wil geven. Bijvoorbeeld met een rondetafelgesprek of een Algemeen Overleg. De Kamer selecteert ook bij welke voorstellen zij van plan is om een behandelvoorbehoud te plaatsen of een subsidiariteitstoets te doen. Op die manier kan de Kamer effectiever het Europese besluitvormingsproces controleren en beïnvloeden.

     

    Bijeenkomst
    Voor een toelichting op dit selectieproces, dat in de komende weken op de procedurevergaderingen van alle commissies zal komen, organiseert de EU-staf van de Tweede Kamer een bijeenkomst. Hierin zal worden aangegeven wat de stappen zijn en wat de consequenties zijn van het aanwijzen van een prioriteit. De bijeenkomst zal plaatsvinden op maandag 29 oktober 2012 van 15.00 tot 16.30 uur in de Groen van Prinstererzaal of de Dreeskamer (de definitieve locatie wordt nog bekend gemaakt).
    Aanmelden voor 25 oktober om 16.00 uur via e-mail: cie.eu@tweedekamer.nl

    NB: een uitnodiging voor deze bijeenkomst volgt per e-mail. Deze e-mail wordt verstuurd aan iedereen die in de bereikbaarheidsgids van de Tweede Kamer vermeld staat als fractiemedewerker of beleidsmedewerker en de ambtelijk secretarissen. Mocht de e-mail onverhoopt niet voor u bestemd zijn, bieden wij onze excuses hiervoor aan.

    Met vriendelijke groet,

    Janneke Timmer
    EU-adviseur

    Tweede Kamer der Staten-Generaall
    Staf Europese Zaken
    T: 318 23 03
    E: j.timmer@tweedekamer.nl