Gesprek : Besloten gesprek IMF Artikel IV missie (geannuleerd i.v.m. uitloop plenair debat Europese top)

De vergadering is geannuleerd

23 maart 2011
15:30 - 17:00 uur
Commissie: Financiƫn

Bijlage

Deelnemers

  • M.G.J. Harbers (VVD)
  • P.J.M.G. Blanksma-van den Heuvel (CDA)
  • R.H.A. Plasterk (PvdA)
  • W. Koolmees (D66)
  • A.P.C. (Tony) van Dijck (PVV)
  • B.A.M. Braakhuis (GroenLinks)

Agendapunten

  1. 1

    Besloten gesprek met een delegatie van het IMF voor de jaarlijkse artikel IV consultatie over de Nederlandse financieel-economische situatie.

    Mogelijke onderwerpen van bespreking: economische vooruitzichten (macro), afwikkeling crisis, politieke ontwikkelingen, gewenste beleidsreactie, etc.

     

    Iedere 15 à 18 maanden ontvangt Nederland een missie van het IMF. De vorige missie vond plaats in oktober-november 2009.
    De missie van het IMF is een statutaire verplichting volgens artikel IV van de oprichtingsstatuten van het IMF. Aan dat artikel wordt gerefereerd als gesproken wordt over “de artikel IV missie”.
    Het IMF bekijkt het financieel-economische beleid van een land. Zo voert het IMF tijdens het bezoek aan Nederland gesprekken met onder meer pensioenfondsen, banken, verzekeringsmaatschappijen, AFM, DNB, SER, NMa, sociale partners, CPB, ministerie van SZW, ministerie van EL&I, ministerie van VWS en het ministerie van Financiën (inclusief de minister). Deze gesprekken leiden tot de presentatie van voorlopige conclusies (“concluding statement”) waarin het IMF haar belangrijkste bevindingen uiteenzet en een oordeel velt over het beleid van Nederland. Op basis van de bevindingen tijdens het bezoek zal het IMF een landenrapport over Nederland opstellen dat in de regel een paar maanden na de missie wordt gepubliceerd.