Technische briefing : Algemene Rekenkamer - Lissabonstrategie voor duurzame economische groei en werkgelegenheid in Europa

De vergadering is geweest

23 september 2009
13:30 - 14:15 uur
Locatie: Wttewaall van Stoetwegenzaal
Commissie: commissie voor de Rijksuitgaven

Aanmelden voor deze activiteit bij voorkeur uiterlijk dinsdag 22 september 16.00 uur via Parlis met de knop ‘Inschrijving’ op het tabblad ‘Deelnemers’ of via e-mail (cie.ru@tweedekamer.nl). U wordt dan geïnformeerd als er een embargoexemplaar van het rapport beschikbaar is.

Bijlage

Deelnemers

  • Voorzitter
    Ch.B. Aptroot (VVD)
  • F. Joldersma (CDA)
  • J.J. (Jan Jacob) van Dijk (CDA)
  • S.M.J.G. Gesthuizen (SP)
  • F. Koser Kaya (D66)

Agendapunten

  1. 1

    Technische briefing door de Algemene Rekenkamer over haar publicatie Lissabonstrategie voor duurzame economische groei en werkgelegenheid in Europa

    In dit rapport wordt ingegaan op de economische strategie van de EU-lidstaten en de weerslag daarvan voor Nederland. Alle EU-lidstaten stellen sinds 2005 elk jaar een ‘Lissabon­rapportage’ op. De rapportages beschrijven het nationale beleid van de lidstaten dat binnen de Lissabonstrategie past, alsmede de resultaten van dit beleid. Ze worden naar de Europese Commissie en de Tweede Kamer gestuurd. Volgens de Nederlandse Lissabonrapportages wordt aan het nationale beleid dat door het kabinet onder de noemen 'Lissabonstrategie' is geschaard in totaal circa € 35 miljard per jaar uitgegeven.

    De Algemene Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar de manier waarop het kabinet aan de Europese Commissie en de Tweede Kamer heeft gerapporteerd over de voortgang van de nationale beleids­inspanningen ten behoeve van de Lissabonstrategie. Gebeurt dit adequaat?

    Dit rapport wordt nu gepubliceerd, omdat binnenkort nieuwe besluitvorming over de toekomst van de Lissabonstrategie aan de orde komt. De lessen die uit de aanpak van de financieel-economische crisis na de kredietcrisis kunnen worden getrokken, hebben directe relevantie voor de manier waarop de Lissabonstrategie na 2010 zal worden ingevuld. De Europese Commissie zal in de loop van 2009 een debat met en tussen de lidstaten over de strategie voor groei en werkgelegenheid organiseren.