Bijlagen: ATT17447.gif; ATT17449.gif; ATT17451.gif; ATT17453.gif; ATT17455.xml

home

PlattelandsParlement 2009

10 oktober 2009

 

Op deze pagina vindt u informatie over thema's, programma en lokatie van het aanstaande PlattelandsParlement op 10 oktober 2009.

 

U kunt zich hier digitaal aanmelden. Door te klikken op de blauwe banner gaat u direct naar het aanmeldformulier.

 

Download het programma van 10 oktober als pdf-bestand.

 

Thema's en workshops

 

1. Decentralisatie en burgerparticipatie

WMO biedt nieuwe kansen
Decentralisatie is op veel terreinen een sleutelwoord. Ook kleine kernen krijgen ermee te maken. Maar hoe werkt decentralisatie in de praktijk? In de workshops staat het voorbeeld van de Wmo centraal. De Wmo biedt dorps- en plattelandsbewoners de kans om zelf in hoge mate de regie over zorg, sociale samenhang en leefbaarheid in handen te nemen. Onder welke voorwaarden kan de lokale overheid burgerinitiatieven ondersteunen en faciliteren? En welke rol spelen de dorps- en plattelandsbewoners bij de uitvoering van de Wmo?
Voor plattelandsbewoners interessant om mee te denken over de manier waarop zij grip kunnen houden op hun eigen woon- en leefomgeving. Voor politici interessant om ervaringen met decentralisatie terug te krijgen. Op 10 oktober kunt u hierover meepraten in de volgende workshops:


Workshop 1: Zorg in eigen beheer
De bewoners van Elsendorp (Noord Brabant) hebben in hoge mate zelf de (thuis-)zorg voor hun bewoners georganiseerd, overeenkomstig hun eigen wensen. In de ochtendworkshop lichten de initiatiefnemers toe hij zij dit hebben bereikt. Aan welke voorwaarden moeten bewoners voldoen? Welke opstelling van zowel bewoners als de overheid is nodig? Aan de hand van deze vragen gaan zij met de workshopdeelnemers in gesprek over succes- en faalfactoren. In de middagsessie gaan we met kamerleden in gesprek over de rol van de overheid. Hoe met de overheid zich opstellen om deze initiatieven succesvol te laten zijn? Welke aanscherping van de Wmo is wenselijk?

Workshop 2: Burgerparticipatie organiseren
De Wmo heeft betrokkenheid, meedoen en verantwoordelijkheid van bewoners hoog in het vaandel. Maar op welke manieren geef je als overheid bewoners zeggenschap en verantwoordelijkheid om de gewenste sociale cohesie en leefbaarheid vorm te geven? In Helden (Limburg) is een experiment met zelfsturing gestart. In de ochtendworkshop lichten betrokkenen uit Helden toe hoe zij zoeken naar nieuwe instrumenten, buiten bestaande (denk)structuren om. In de middagsessie gaan we met kamerleden in gesprek over wat de rol van de (landelijke) overheid kan zijn om praktische burgerparticipatie te ondersteunen. Hoe kan de landelijke overheid lagere overheden stimuleren om hun bewoners ruimte te geven voor initiatieven?

2. Duurzame dorpen

Waarom heeft het dorp als zelfsturende duurzame onderneming de toekomst?
Een dorp dat voorziet in de eigen energiebehoefte, door middel van wind-, zonne- en biomassa-energie. Dat de eigen afvalstroom grotendeels zelf verwerkt. Een ambitieus plan, maar als er ergens gemeenschappen zijn die dit waar kunnen maken dan zijn het dorpen. In de workshops laten we voorbeelden zien van dorpen die daar mee bezig zijn. We laten zien hoe het ze vergaat, welke hindernissen ze tegenkomen, wat werkt en wat niet. Aan de hand daarvan gaan we in discussie over wat er moet veranderen om de ontwikkeling van een zelfsturend en duurzaam dorp te stimuleren. En wat we daarbij verwachten van de nationale, provinciale en lokale overheid. Op 10 oktober kunt u hierover meepraten in de volgende workshops:

Workshop 1. Transition Towns: Werken aan een duurzamer dorp
Paul Hendriksen van Transition Towns laat zien hoe bewoners van een aantal dorpen rondom Deventer zelf het initiatief nemen om hun omgeving duurzamer te maken.

Workshop 2. Zelf de baas over je energie
Sicco Boorsma, projectleider Duurzame Wadden, laat zien hoe bewoners van de waddeneilanden zelf hun eigen lokale energiemaatschappij hebben opgericht. Samen met een lid van het energieteam Ameland spreekt hij hierover.

Workshop 3. Zelf energie opwekken en verkopen
Een bestuurslid van de coöperatieve vereniging Noorderwind laat zien hoe deze vereniging van particulieren zelf windmolens neerzet en exploitereert.

3. Veranderende bevolkingssamenstelling

Anticiperen op vergrijzing, ontgroening en krimp
In delen van Drenthe en Zeeland en in de Achterhoek, Oost-Groningen en Zuid-Limburg daalt de bevolking nu al. Over ongeveer twintig jaar zal de bevolking in grote delen van het land in omvang afnemen. Met name kleinere kernen op het platteland krijgen te maken vergrijzing, ontgroening en krimp. Dat leidt tot een scala aan vragen hoe verschillende partijen op deze trends moeten inspelen. Wat is de rol van burgers bij de bepaling van het beleid? Welke organisaties moeten (mede) verantwoordelijkheid nemen? Welke beleidsaanpassingen zijn nodig? Samen met kamerleden willen we uiteindelijk de kansen formuleren waarmee krimp en vergrijzing tegemoet getreden kan worden. Op 10 oktober kunt u hierover meepraten in de volgende workshop:

Workshop: Anticiperen op krimp
Tijdens de ochtendworkshop laten we eerst kort met cijfers zien waarom dit thema voor de zeer nabije toekomst belangrijk is. Daarna geeft een vertegenwoordiger van een krimpende gemeente weer voor welke dilemma's die gemeente staat. Vertegenwoordigers van de bewonersorganisatie van het Limburgse Houthem
– Sint Gerlach schetsen vervolgens hoe zij al jaren anticiperen op de te verwachten terugloop van aantallen vrijwilligers, verenigingsleden, mantelzorgers, etcetera. Hierna kunnen de workshopdeelnemers met hen in discussie over wat nu de leefbaarheid van het dorp bepaalt en hoe bewoners én overheid zich kunnen voorbereiden op de demografische ontwikkelingen.

4. Gebieds- en plattelandsontwikkeling

Kansen voor kruisbestuiving
In veel regio's in Nederland zijn gebiedscommissies actief die zich bezig houden met de inrichting van het landelijk gebied. Wat opvalt is dat de kruisbestuiving met plattelandsontwikkeling, in de zin van leefbaarheid en sociaal-economische vraagstukken, in veel gevallen ontbreekt. De 'harde' inrichtingsvraagstukken en de meer 'softe' leefbaarheidskant lijken gescheiden werelden te zijn. Wat ligt aan deze scheiding ten grondslag? En wat levert het op als burgers en lokale ondernemers meewerken aan gebiedsontwikkeling? U kunt hierover meepraten in de volgende workshops:

Workshop 1: Burgerinbreng in gebiedsontwikkeling
Gebiedsontwikkeling is vaak een topdown proces. Rijk of provincie wijzen gebieden aan voor bijvoorbeeld natuur en waterbeheer. In overleg met grondeigenaren (in veel gevallen met LTO en natuurterreinbeheerders), gemeenten en waterschappen bepalen zij hoe deze doelen te realiseren, wie eigenaar wordt en wie het beheer uitvoert. Burgers en lokale ondernemers voelen zich al snel buiten spel gezet of zelfs bedreigd. Het gebiedsproces loopt vaak enorme vertraging op. Bij plattelandsontwikkeling komen de ideeën en uitvoering juist van lokale mensen. Landschapsbeheer Gelderland betrekt burgers bij LandschapsOntwikkelingsPlannen en dorpsplannen voor
“ons dorp groeit op eigen wijze”. Met deze ervaring en uw ervaring als deelnemer gaan we in gesprek over de volgende vragen: hoe kunnen burgers een sterkere rol in gebiedsontwikkeling krijgen? Welke burgers moeten hierbij worden betrokken (alleen bewoners, ook bezoekers uit het dorp of zelfs de stad)? Wie kunnen burgers vertegenwoordigen? Wat moet de overheid hiervoor doen? Met Jan Huidink, deelnemer klankbordgroep LandschapsOntwikkelingsPlan IJsselvallei en oud-medewerker Landschapsbeheer Gelderland en Monique Heger van Regionaal Milieu Bedrijf (veertien samenwerkende Oost-Brabantse gemeentes).

Workshop 2: LandbouwOntwikkelingsGebieden (LOG's); de positie van burgers
Landbouwontwikkelingsgebieden zijn door rijk en provincie aangewezen locaties waar intensieve veehouderijen fors mogen uitbreiden en waar vaak ook nieuwe IV-bedrijven kunnen worden gevestigd. De weerstand tegen deze LOG's gaat als een veenbrand door Nederland. Her en der laait het verzet van plattelandsbewoners op. Soms is een top-down werkwijze nodig, maar had de overheid het in dit geval ook anders kunnen organiseren? En is het mogelijk om samen met plattelandsbewoners tot een werkbare oplossing te komen voor de uitbreidingsbehoefte van IV-bedrijven? In gesprek met plannenmakers en bewoners.

Extra discussies en workshops

Discussie met Europarlementariers
In deze discussieronde is er gelegenheid voor een goed gesprek met Europarlementariers. Hoe kijken zij naar ontwikkelingen op het platteland en wat is de rol van Europa hierin?We gaan dieper in op de hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Landbouwsubsidies worden omgezet van inkomenstoeslagen naar bijdragen voor milieu, voedselveiligheid, gewasbescherming, diergezondheid en dierenwelzijn. Wat zijn de gevolgen voor het platteland van de toekomst?

Discussie: Gaat de natuur op slot?
Bij de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) komt steeds meer grond in eigendom bij terreinbeheerders zoals Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Lokale bewoners krijgen het idee dat ze er niet meer mogen komen, en hun honden al helemaal niet. Voor Natura 2000-gebieden gaan mogelijk nog strengere regels gelden. Zijn dit feiten of is dit alleen beeldvorming? In de workshop worden toegankelijkheid, en de inbreng van burgers daarbij, toegelicht vanuit de gezichtspunten van een terreinbeheerder en een bewonersvertegenwoordiger. Van hieruit start de discussie of bewoners voldoende worden betrokken, wie hen bij planontwikkeling kunnen vertegenwoordigen, en hoe een terreinbeheerder kan inspelen op behoeften van verschillende typen recreanten en omwonenden. Met Guus Verhorst van Staatsbosbeheer, Lex Hoefsloot; lid van Taskforce Natura 2000 Veluwe en Henk Kloen van Netwerk Platteland.

Discussie: Verrommeling en deregulering
In veel media is te lezen dat Nederlanders zich zorgen maken over de voortgaande verrommeling van het landschap. Op de volgende pagina kunnen ze lezen dat het de hoogste tijd is voor deregulereing om de voortgaande regeldrift in te dammen. In de praktijk blijkt dat deze twee bewegingen geregeld haaks op elkaar staan. Minder regels en voorwaarden biedt ruimte voor allerlei vormgen van bouwactiviteiten. Dat levert lang niet altijd een verfraaiing van het landschap op. Zo ziet de Federatie Welstand een groot probleem aankomen met het beleidsvoornemen voor vergunningsvrij bouwen. Minder regels maar een dreigende aantasting van landschappen. Hoe gaan we om met dit dilemma? Met Flip ten Cate van de Federatie Welstand.

Uitwisseling: Drempels in subsidieland
Het valt niet mee om in de buurt van plattelandsubsidies te komen. De procedures worden steeds wat ingewikkelder, de drempels telkens wat hoger. In deze workshop worden ervaringen uitgewisseld en in samenwerking met deskundigen gezocht naar de beste routes in de plattelandssubsidies. Met Henk Kieft en Martine Vonk (beiden van Netwerk Platteland).

Discussie: Regelgeving, hoe komen we eraan en hoe komen we er vanaf?
Regelgeving is in dit land een terugkerend item. Soms omdat we er zelf naar vragen, soms omdat we er graag vanaf willen. Hoe komt het dat de regelgeving in deze samenleving alleen maar lijkt uit te breiden, terwijl er een voortdurende roep is om deregulering. Is er een andere benadering mogelijk om uit dit moeras te komen? Met Helmer Wieringa van Land&Co.

Extra: Praktisch advies duurzame dorpen
Twee vertegenwoordigers van SenterNovem zijn aanwezig om praktische vragen te beantwoorden van deelnemers die in hun dorp concreet aan de slag willen met duurzame energie. U kunt bij hen terecht voor praktisch advies over onder meer technische mogelijkheden, vergunningen, subsidies en afzetmogelijkheden.

 

Programma

 

Vanaf 9.30u: Ontvangst

10.00 - 10.40u Centrale opening

10.50 - 12.00u Themaworkshops (1)
Parallelle sessies aan de hand van de vier hoofdthema's. Uitwisseling van kennis en ervaringen, afgesloten met een inventarisatie van wat goed gaat en wat minder goed gaat.

12.10 - 13.00u Diverse workshops en discussies

13.00 - 14.00u Lunch

14.00 - 15.00u Themaworkshops (2)
Parlementariërs schuiven aan in het vervolg van de ochtendsessies. Op basis van de uitkomst van de ochtend (wat gaat goed en wat gaat niet goed) gaan deelnemers met parlementariër in gesprek over hoe we tot oplossingen kunnen komen.

15.10 - 16.00u Slotdiscussie
Een parlementariër uit idere werkgroep presenteert de belangrijkste conclusie van de werkgroep. Hij geeft ook aan hoe hij met deze conclusie aan de slag wil gaan (een eerste stap) en welke hulp hij daarbij nodig heeft.

Vanaf 16.00u Napraten, met een hapje en een drankje

Praktische informatie

 

Lokatie

Het PlattelandsParlement vindt, net als voorgaande jaren, plaats in:
Congrescentrum De Werelt
Westhofflaan 2
Lunteren

Een routebeschrijving vindt u hier.

Aanmelden

Wilt u op 10 oktober deelnemen aan het PlattelandsParlement? U kunt zich hier digitaal aanmelden. Geef ook de workshops van uw voorkeur aan.
NB Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Heeft u een vraag over het programma of over uw aanmelding?
Neem contact op met Koos Mirck, T. 06-1900 5432, of stuur een email naar info@plattelandsparlement.nl.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen rond het PlattelandsParlement 2009?


U kunt zich nu aanmelden voor de nieuwsbrief. Geef hier uw e-mailadres:



Wilt u liever een papieren versie van de nieuwsbrief ontvangen? Stuur dan een email met uw adresgegevens naar info@plattelandsparlement.nl

hr

colofon | disclaimer