Reglementen
De Tweede Kamer kent verschillende regels en reglementen. Niet alleen voor vergaderingen en debatten, maar ook om onderzoek te doen of initiatieven van burgers te behandelen. Ook bestaan er richtlijnen die gelden in het Kamergebouw, bijvoorbeeld voor de pers en over expositieruimte voor externen.
Reglement van Orde
Het Reglement van Orde van de Tweede Kamer bestaat uit verschillende onderdelen, van vergaderregels tot een handleiding voor het behandelen van een wetsvoorstel. En van de regels voor een burgerinitiatief tot richtlijnen over vertrouwelijke stukken.
- Reglement van Orde compleet (PDF, 1.68 MB)
- Reglement van Orde (PDF, 1 MB)
- Regeling van de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven (PDF, 361.77 KB)
- Regeling toezicht en handhaving Gedragscode Leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal (PDF, 421.12 KB)
- Gedragscode leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal (PDF, 148.72 KB)
Werkwijze Tweede Kamer
Hieronder vindt u een verzameling van wetten, regels en procedures over de werkwijze van de Tweede Kamer:
- Regeling financiële ondersteuning fracties Tweede Kamer (PDF, 417.81 KB) Het Presidium heeft er op 13 december 2017 mee ingestemd de berekeningsgrondslag opgenomen in artikel 2, lid 1 van de Regeling financiële ondersteuning fracties 2014, voor fracties in het jaar 2018 en 2019 aan te passen in eenmaal loonschaal 10 en eenmaal loonschaal 13, exclusief overhead.
- Regeling Grote Projecten (PDF, 409.08 KB)
- Regeling van de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven (PDF, 361.77 KB)
- Regeling bezwaaradviescommissie Tweede Kamer (PDF, 491 KB)
- Wet schadeloosstelling Leden Tweede Kamer
- Reglement parlementair en extern onderzoek (PDF, 379.21 KB)
- Procedureregeling parlementaire instemming Verdrag van Lissabon (het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie) (PDF, 127.02 KB)
- Procedureregeling parlementair behandelvoorbehoud (PDF, 130.59 KB)
- Reglement Dienst Verslag en Redactie (PDF, 157 KB)
- Reglement Griffie Interparlementaire betrekkingen (PDF, 315 KB)
- Protocol van afspraken over onderzoeken Tweede Kamer (PDF, 510 KB)
- Reglement van Orde Verenigde Vergadering (PDF, 242 KB)
- Wet ministeriële verantwoordelijkheid en ambtsdelicten leden Staten-Generaal, ministers en staatssecretarissen (PDF, 588 KB)
- Wet op de parlementaire enquête 2008 (PDF, 573 KB)
- Protocol overleg managementteam en ambtelijk secretarissen (PDF, 179 KB)
- Regeling vertrouwelijke stukken (PDF, 568.95 KB)
- Regeling afhandeling van anonieme post (PDF, 162 KB)
- Tijdelijk protocol parlementaire ondervraging (PDF, 221 KB). De Kamer heeft op 11 mei 2021 besloten het tijdelijke protocol parlementaire ondervraging, dat op 7 juli 2021 zou aflopen, te verlengen met een jaar in verband met de lopende evaluatie van het instrument. Op 14 juni 2022 besloot de Kamer het tijdelijk protocol nogmaals met een jaar te verlengen, hangende besluitvorming over een voorstel voor een vervangende regeling, dat op 29 juni 2022 is ingediend.
- Mandaatbesluit Woo en Who Tweede Kamer. Voor de Wet open overheid en de Wet hergebruik overheidsinformatie is een mandaatbesluit vastgesteld. Dit is gepubliceerd in de Staatscourant en is inwerking getreden op 6 juni 2024.
Integriteitsregels voor Tweede Kamerleden
Bekijk hieronder het overzicht van de integriteitsregels voor leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.
- Integriteitsregels voor Kamerleden (PDF, 147 KB)
- Lees meer over de integriteitsregels en Gedragscode voor Tweede Kamerleden, openbare registers en het College van onderzoek integriteit.
Richtlijnen in het Kamergebouw
Ook in het Kamergebouw gelden regels en criteria, bijvoorbeeld voor de pers en voor externen die kunstwerken in de Tweede Kamer willen tentoonstellen.
Pers
Informatie over bijvoorbeeld toegangspassen en werkruimtes voor journalisten vindt u op de pagina met persinformatie. Hieronder staat een link met richtlijnen over het maken van (audiovisuele) opnamen in het Kamergebouw.
Exposities in het Kamergebouw
In het Kamergebouw is soms ruimte voor exposities van externen. Deze exposities zijn bedoeld om kennis over te dragen over de werking van de parlementaire democratie en het functioneren van de Tweede Kamer.
Heeft u een voorstel voor een expositie of kunt u of uw organisatie een expositie verzorgen? Houd dan rekening met de volgende criteria:
- Het primaire doel van de exposities in het Kamergebouw is om het publiek te informeren over de taken en de werkwijze van de Tweede Kamer.
- Het onderwerp van de expositie moet te maken hebben met het werk of de werkwijze van de Tweede Kamer in het heden of verleden.
- De inhoud van de expositie is neutraal en bevat geen voorkeuren of meningen, want het Tweede Kamergebouw is dé ontmoetingsplek van alle significante (politieke) stromingen in Nederland.
- Exposities in de Tweede Kamer mogen geen platform zijn voor individuele (partij)politieke statements.
- Het onderwerp van de expositie wordt van meerdere kanten belicht, zodat bezoekers van de Tweede Kamer een eigen mening kunnen vormen.
- Het onderwerp en de inhoud van de expositie zijn niet controversioneel en de beelden en vormgeving zijn niet aanstootgevend.
De Tweede Kamer kan alleen expositieruimte faciliteren in de ruimtes van het Kamergebouw die toegankelijk zijn voor het algemene publiek. Zij stelt geen middelen beschikbaar.
Wilt u of uw organisatie een verzoek indienen voor een expositie in het Kamergebouw? Dat kan. U kunt uw verzoek met alle bijbehorende informatie e-mailen naar bureauevenementen@tweedekamer.nl. De evenementencommissie van de Tweede Kamer beoordeelt uw verzoek. U krijgt zo snel mogelijk antwoord van deze commissie.