Drie Kamerleden geschorst

Drie Kamerleden van Forum voor Democratie zijn vanaf woensdag 20 december voor zeven dagen uitgesloten van deelname aan vergaderingen van de Tweede Kamer, met uitzondering van stemmingen. Het gaat om de Kamerleden Thierry Baudet, Gideon van Meijeren en Freek Jansen.

Voorblad van document, donkerblauw met daarop witte tekst: Tweede Kamer der Staten-Generaal, Staat van de Kamer 2023

De Tweede Kamer heeft tot de schorsing besloten tijdens de stemmingen van dinsdag 19 december. Het betreft een sanctie wegens het niet naleven van de regels omtrent nevenfuncties.

Gedragscode

De schorsing is een voorstel van het College van onderzoek integriteit Tweede Kamer. Volgens het College hebben de Kamerleden de gedragscode van de Kamer overtreden door hun bestuurslidmaatschap van een bv niet te laten vastleggen in het register van nevenactiviteiten. 

Stemmingen

De schorsing gaat de dag na het besluit in, dat is woensdag 20 december. De Kamerleden zijn gedurende zeven aaneengesloten kalenderdagen uitgesloten van deelname aan vergaderingen van de Tweede Kamer, met uitzondering van stemmingen. Het gaat zowel om deelname aan plenaire vergaderingen, commissievergaderingen als aan andere activiteiten die door of namens de Kamer worden gehouden. 

Berisping

Kamerlid Van Meijeren kreeg naast de schorsing ook een berisping tijdens de stemmingen op dinsdag 19 december. De Tweede Kamer besloot tot deze berisping op voorstel van het College van onderzoek integriteit Tweede Kamer. Het College concludeerde dat het Kamerlid zijn nevenfuncties en -inkomsten als (voormalig) Statenlid en huidig lid van de gemeenteraad Den Haag niet heeft geregistreerd.