Bezoek de Tweede Kamer tijdens het reces

Het gebouw van de Tweede Kamer is op werkdagen geopend voor publiek, ook tijdens het meireces. Bezoek de tentoonstellingen of doe de speurtocht voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar.

Een jongen neemt plaats achter het nagemaakte spreekgedeelte van de Voorzitter. Dit is nagemaakt voor bezoekers zodat ze hier foto's kunnen maken. Een meisje staat bij de nagemaakte interruptiemicrofoon.

In het meireces (vrijdag 26 april tot en met maandag 13 mei 2024) vinden er geen vergaderingen plaats. Het gebouw is geopend op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur. 

Tentoonstelling, speurtocht en 'zetelselfie'

Bezoekers kunnen de tentoonstelling over de Tweede Kamer bewonderen die in de Statenpassage is ingericht. Hier zijn de facetten van de Nederlandse democratie te zien. Ook de formatieperiode is in beeld gebracht. Kinderen tussen de 8 en 12 jaar kunnen een informatieve speurtocht doen. Daarnaast zijn bezoekers welkom om een 'zetelselfie' te maken voor de ingang van de plenaire zaal op de tweede verdieping.

Expositie over coronatijd

Op die plek is momenteel ook een speciale tentoonstelling te zien over de coronatijd: ‘Nationaal stilstaan bij corona’. In deze expositie vertellen 44 mensen een verhaal over de persoon die tijdens de pandemie de meeste indruk op hen heeft gemaakt. De expositie heeft de afgelopen tijd op verschillende plekken in Nederland gestaan. De parlementaire enquêtecommissie Corona heeft de tentoonstelling naar de Tweede Kamer gehaald. 

Wat doet de Kamer in het reces?

Tijdens het reces zijn er geen debatten in de Kamer, tenzij de Kamer wordt teruggeroepen. Toch gaat ander Kamerwerk tijdens het reces gewoon door. Kamerleden stellen nog steeds schriftelijke vragen aan de regering. Ook stuurt de regering stukken naar de Kamer. Daarnaast is er voor Kamerleden ruimte om hun dossiers en literatuur bij te lezen. Verder is er tijd om op werkbezoek of stage te gaan, en om ervaring en kennis op te doen op een bepaald terrein. Zo kunnen Kamerleden bijvoorbeeld ervaren hoe het regeringsbeleid in de praktijk uitpakt voor organisaties en burgers. De kennis hieruit gebruiken zij in debatten en om nieuwe ideeën of wetsvoorstellen te ontwikkelen of uit te werken.

Aanmelden

Bezoekers moeten zich van tevoren aanmelden, dit kan online op bezoekers.tweedekamer.nl of via de zuilen bij de entree. Een legitimatiebewijs is verplicht. Lees meer over een bezoek aan de Kamer.