Zorgen om terugkerende Syriëgangers


27 januari 2016, debat - De Kamer debatteert met het kabinet over de dreiging die uitgaat van terugkeerders uit IS-gebied en jihadisten die mogelijk met de vluchtelingen meereizen.

Veel Nederlanders vrezen dat terugkerende Syriëgangers of met de vluchtelingenstroom meereizende IS-strijders gevaarlijk zijn. In het IS-kalifaat opgeleide terroristen of in de vluchtelingenketen geïnfiltreerde jihadisten zouden in Nederland een aanslag kunnen plegen. Ook de Kamer is daar verontrust over en bespreekt dit met de ministers Van der Steur (Veiligheid en Justitie) en Plasterk (Binnenlandse Zaken). "Mensen die zulk weerzinwekkend kwaad in de zin hebben, horen hier niet", oordeelt Gesthuizen (SP). Maar met Öztürk (GrKÖ) wil zij wel oppassen voor onterechte beeldvorming: "We moeten mensen geen angst aanjagen". De Graaf (PVV) geeft het kabinet een duidelijke boodschap mee: "Neem actie tegen het gevoel van onbehagen en onveiligheid."

Terugkerende Syriëgangers zijn risicovol

In Syrië en Irak opgeleide IS-strijders komen soms weer terug naar Nederland. "Buitengewoon risicovol", volgens Van Toorenburg (CDA), omdat zij wellicht een terroristische missie hebben. Daarom wil zij deze mensen opsluiten. Van der Steur antwoord dat voorlopige hechtenis alleen mogelijk is als er aanleiding is voor een strafrechtelijk onderzoek. Wat Tellegen (VVD) betreft wordt verblijf op terroristisch grondgebied strafbaar. Bontes (GrBvK) en De Graaf pleiten op hun beurt weer voor administratieve detentie, maar dat is in Nederland niet mogelijk volgens de minister. Hoewel Plasterk niet veel kan loslaten over het werk van de AIVD, kan hij wel zeggen dat de dienst "doet wat er moet gebeuren, ook met het oog op misbruik van de vreemdelingenketen".

Mogelijk IS-infiltranten in de vluchtelingenstroom

Hoe herken je een wolf tussen de schapen? Recourt (PvdA) vraagt hoe de vluchtelingenstroom gescreend wordt. Ook Van der Staaij (SGP) wil graag weten of het opschiet met de maatregelen voor identificatie en screening, en of we infiltratie kunnen voorkomen. Swinkels (D66) wijst erop dat het niet alleen om de Nederlandse grenzen gaat, maar ook om de buitengrenzen van Europa. Zij wil meer vaart zetten achter het oprichten van de Europese hotspots. Van der Steur legt uit dat de politie en de IND alert zijn op "aspecten die de nationale veiligheid kunnen raken". Zij letten in het bijzonder op identiteitsfraude en signalen van mensensmokkel en radicalisering.

De Kamer stemt op 2 februari over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.