Naheffing Europa valt slecht

13 november 2014, debat - De Kamer vraagt naar de gang van zaken rond de aan Nederland opgelegde Europese naheffing. Minister Dijsselbloem (Financiën) en premier Rutte geven tekst en uitleg.

Nederland moet een naheffing van 642 miljoen betalen aan de Europese Unie. Deze naheffing is gebaseerd op een nieuwe rekenmethode voor het bepalen van de welvaart van een land. Nederland krijgt tot 1 september 2015 de tijd om het bedrag, eventueel in termijnen, over te maken. Bontes (Groep Bontes/Van Klaveren) en Van Dijck (PVV) vinden dat Nederland geen cent moet betalen. Maar Dijsselbloem zegt  dat de berekeningswijze correct is en dat "wij daarom gaan betalen" Oké, zegt Nijboer (PvdA), als het begrotingstekort maar niet boven de 3% komt en er geen rente hoeft te worden betaald. Voor Van Dijck is de naheffing reden om het vertrouwen in het kabinet op te zeggen.

Er is verbazing over de verbazing

Het kabinet gaf aan verbaasd te zijn over de naheffing, maar daarover leven twijfels. Er is mist gecreëerd (Bashir, SP), er is verbazing geveinsd (Omtzigt, CDA), we zijn beland in een toneelstuk (Klaver, GroenLinks). Volgens Omtzigt en Koolmees (D66) kende de minister de cijfers al. Dijsselbloem geeft aan dat de verbazing niet ging over de mogelijkheid van een naheffing, maar over de omvang ervan en de communicatie erover door de Europese Commissie. Hij schetst de hoofdlijn. De voorlopige cijfers van 17 oktober werden op 23 oktober definitief. Deze cijfers werden niet aan het kabinet gemeld, maar stonden op 24 oktober opeens wel in de krant. Daardoor was Dijsselbloem "oprecht verbaasd".

Statistiekbureaus moeten onafhankelijk zijn

Wordt het braafste jongetje van de klas gestraft? Voor het op orde hebben van zijn statistische gegevens en methoden krijgt Nederland nu de rekening gepresenteerd, vinden Van Dijck en Bashir. Volgens Dijsselbloem is die conclusie niet te trekken. Misschien hebben we wel jarenlang te veel teruggekregen, werpt ook Klaver tegen. Het is nog maar de vraag of het in Nederland allemaal beter is, vult Harbers (VVD) aan. Met de minister pleit hij voor meer transparantie in de statistieken. Politici moeten zich verre van statistiekbureaus houden, benadrukt Nijboer. Omtzigt hekelt het ontbreken van toezicht op het Europese statistische systeem.

Verander het Europese begrotingsbeleid

Naheffingen. Terugbetalingen. Begrotingswijzigingen. Met veel Kamerleden vindt de minister de Europese begrotingssystematiek te complex. We moeten het huidige "momentum van verontwaardiging" gebruiken om het beter, opener, robuust en transparanter te maken, bepleit Nijboer. Harbers en Koolmees sluiten zich daarbij aan. Onder andere als EU-voorzitter in 2016 zal Nederland zich hiervoor inzetten, kondigt Dijsselbloem aan. Dit zal echter niet eenvoudig zijn, want er zijn grote politieke en financiële belangen mee gemoeid.

De Kamer stemt op 13 november over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.