Minder strikte regels voor kredietunies

19 maart 2015, initiatiefwetsvoorstel - De financiering van midden- en kleinbedrijven verloopt soms moeizaam. Het breed gesteunde voorstel van Mulder (CDA) en Nijboer (PvdA) om de regels voor kredietunies te versoepelen moet daarin verandering brengen.

Sinds het begin van de kredietcrisis zijn banken terughoudender geworden in het verstrekken van leningen. Daardoor is het voor veel kleine en middelgrote bedrijven soms lastig om kredieten te krijgen. Een mogelijke alternatieve financiering zou kunnen komen van kredietunies: coöperaties van ondernemers die zich per branche of regio verenigen, geld inleggen en dat weer uitlenen aan hun collega's. Met het initiatiefwetsvoorstel worden de regels voor kleinere kredietunies versoepeld, waardoor ze niet aan dezelfde strenge eisen als banken hoeven te voldoen. Dat is volgens Koolmees (D66) "een goed initiatief om de mix aan kredietverlening in Nederland te vergroten".

Risico's op misbruik afgedekt

"Banken nemen hun verantwoordelijkheid niet", vindt Öztürk (GrKÖ). Hij is daarom blij met het wetsvoorstel, hoewel hij eigenlijk vindt dat de minister banken harder aan moet pakken. Ook Van Dijck (PVV) juicht het wetsvoorstel toe, maar vreest wel misbruik door bemiddelaars die tegen te hoge winstmarges kredieten gaan verstrekken. Omtzigt (CDA) ziet eveneens het risico van misbruik, bijvoorbeeld door organisaties die geld willen witwassen. Mulder stelt dat kredietunies die bemiddelen onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten vallen. Bovendien vallen alle gereguleerde financiële instellingen, dus ook alle kredietunies, onder de witwaswetgeving. Daarmee is het risico voldoende afgedekt, meent Mulder.

Nadere details voorgelegd aan Europa

Minister Dijsselbloem (Financiën), die de initiatiefnemers adviseert, gaat de precieze details uitwerken in lagere regelgeving, die vervolgens aan de Europese Commissie moet worden voorgelegd. Hij voelt daarom niets voor het voorstel van De Vries (VVD) om het maximum van 2,5% dat een kredietunie aan één bedrijf mag uitlenen, te verhogen: de Commissie zal een hoger maximum dan in andere Europese landen waarschijnlijk niet toestaan. Van Bommel (SP) vindt dat verstandig, gezien de risico's die ondernemen altijd met zich meebrengt. Dijsselbloem staat niet afwijzend tegenover het idee van Groot (PvdA) om kredietunies een starterslening te geven, maar adviseert de Kamer om daarover het oordeel van de minister van Economische Zaken te vragen.

De Kamer sprak eerder op 4 maart en op 11 maart over het initiatiefvoorstel. Zij stemt op 24 maart over het voorstel en de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.